frida.bg

НАСА разпространи снимка с буря на Юпитер и звук от Слънцето

Американската космическа агенция НАСА публикува снимка (https://www.nasa.gov/image-feature/jpl/swirling-jovian-storm-natural-color) с необичайна червена вихрена буря в южния екваториален пояс на Юпитер и разпространи уникален звук от Слънцето.

Снимка: NASA

Кадърът на Юпитер е направен от космическия апарат Juno. Той се е намирал приблизително на разстояние 8000 километра над горните слоеве на облаците на най-голямата планета в Слънчевата система.

На снимката се вижда, че голяма вихрена буря се съпровожда от две по-малки „върхушки”. Учените подчертават, че това явление не бива да се бърка с Голямото червено петно на Юпитер – най-мощната атмосферна буря в Слънчевата система. Учените съдят, че по размери тя е 2-3 пъти по-голяма от Земята. Петното трябва да е изчезнало преди много векове, но продължава да съществува в бурната атмосфера на Юпитер.

Червеникаво-оранжевата окраска на заснетата от Juno буря се е създала, заради химическите вещества в нея – хромофорите, чиято природа и до сега остава неизследвана.

Космическият апарат Juno беше изстрелян в космоса на 5 август 2011 година. Задачата му беше да изследва Юпитер, в чиято орбита влезе през юли 2016-та. Мисията на апарата включва изследване на гравитационното и магнитно поле на най-голямата планета, а също и проверка на хипотезата, че Юпитер има твърдо ядро.

След 20 години работа най-сетне звук от Слънцето

Американската космическа агенция разпространи и запис, на който може да се чуе звук от движението на Слънцето. То, както и всяка звезда, създава колебания, които се наричат „звездотресения”. От колебанията и вибрациите в атмосферата на Слънцето учените са създали звук, достъпен за човешкия слух. Записът е направен в космическата обсерватория SOHO.

Всички вълни и изригвания на звездата, които предизвикват шум, се изследват повече от 20 години съвместно с Европейската космическа агенция. И резултатът е налице – записан е 82-секунден звук.

Физикът от НАСА Алекс Йънг обясни, че това са нискочестотни звуци от Слънцето. Записът улавя естествените вибрации на звездата в нашата система, а това е един от малкото варианти за учените да я изследват по някакъв начин.

„Нямаме конкретни начини да погледнем вътре в Слънцето. Нямаме микроскоп, с който да изследваме в детайли повърхността му. Използвайки вибрациите му, можем да разберем много повече неща за него“, заяви на пресконференция Алекс Йънг.

Тези вибрации позволяват на учените да си дадат по-ясна представа за редица сложни процеси вътре в Слънцето – от слънчевите изгаряния до изхвърляния на коронарна маса.

Сега може да чуете звука от движенията на Слънцето в продължение на 40 дни.