frida.bg

Бадемово мляко: „за“ и „против“ тази вкусна алтернатива на краве млякото

Все повече хора започват да се интересуват от растителните млека и това не е случайно. Те се приготвят от ядки, семена или микс между двете и са далеч по-лесни за храносмилане от класическото краве мляко. В тази статия ще обърнем внимание на растителното мляко, което се приготвя от бадеми. То е вкусно, ароматно и не на последно място – диетично и полезно.

„За“ и „против“ бадемовото мляко

Бадемовото мляко безспорно е едно от най-предпочитаните сред вегетарианците и хората с лактозна непоносимост, които избягват животинското мляко. Повечето производители добавят витамини, минерали и протеин, за да го направят достоен заместник на обикновеното краве мляко. Най-често, това са витамин D и калций.

Истината е, че бадемовото мляко само по себе си не може да замести като хранителна стойност краве млякото. Също така, то има доста по-ниска хранителна стойност от суровите бадеми, тъй като голяма част от фибрите и антиоксидантите в тях остават в пулпата.

И все пак, бадемовото мляко е естествен източник на някои важни минерали, сред които витамин Е, витамин В1, рибофлавин и магнезий. То е прекрасен начин да намалим или ограничим животинското мляко ако имаме лактозна непоносимост или сме вегетарианци. Бадемовото мляко е вкусна алтернатива на млякото. С него можете да приготвяте и да го добавяте в:

  • сутрешното си кафе или капучино
  • мюсли и овесени ядки за закуска
  • черен чай и какао
  • смути напитки
  • печива: бисквити, мъфини, палачинки
  • домашен сладолет (рецепта вижте ТУК)
  • домашен „веган“ йогурт
Как да направим бадемово мляко у дома?

Накиснете 1 ч.ч. сурови бадеми във вода, доабвтее 1 щипка сол и ги оставете да се киснат минимум 8 ч. След това ги прецедетее и измийте с чиста вода. Поставете ги в мощен блендер заедно с 3 ч.ч. вода, добавете 2 с.л. мед или 2-3 меки фурми без костилките, ако искате да има повече сладост. Можете да добавите малко ванилия за подсилване на аромата. Разбийте и прецедете млякото през марля, за да отстраните пулпата. Можете да съхранявате ядковото мляко 3-4 дни в хладилник!