Все повече хора започват да се интересуват от растителните млека и това не е случайно. Те се приготвят от ядки, семена или микс между двете и са далеч по-лесни за храносмилане от класическото краве мляко. В тази статия ще обърнем внимание на растителното мляко от овесени ядки като една наистина здравословна и в същото време икономична алтернатива.
Овесеното мляко е едно от най-продаваните растителни млека на пазара. То има неутрален ядков вкус и много лесно можете да го приготвите и вкъщи. Използвайте го в рецепти, които изискват мляко, например сосове, супи, кремове, сладкиши и, ооо, да, в любимите ни здравословни смутита.
Млякото от овесени ядки съвсем не на последно място съдържа важни хранителни вещества – фибри, протеини, калций, витамин А и желязо. В сравнение с другите млека на пазара, включително тези от ядки, овесеното мляко съдържа далеч по-малко мазнини и никакъв холестерол.
За какво е полезно овесеното мляко?
- Съдържанието на растителни фибри в овесеното мляко ще регулира храносмилането, ще ви избави от подуването на стомаха и ще засили перисталтиката ви.
- Съдържанието на витамин В в овеса ще ви помогне да се справите със стреса и да успокоите нервната си система.
- Съдържанието на калий, магнезий и цинк от друга страна ще ви помогне да имате здрави стави и мускули и ще ви предпази от появата на мускулни крампи.
- Овесеното мляко също така ще регулира апетита ви, а в комбинация с това, че освобождава излишната вода от тялото ви ще доведе до ефект „отслабване“.
Безспорно овесеното мляко е една от най-добрите растителни алтернативи на млякото, което можем да си направим вкъщи – лесно и най-вече – икономично.
Какво ни трябва, за да го приготвим?
- 1 ч.ч. овесени ядки
- 3 ч.ч. вода
- няколко фурми или мед
- ванилия
- сол
Как да го приготвим?
Накиснете овесените ядки във вода заедно с 1 ч.л. сол и ги оставете да престоят няколко часа, докато набъбнат. След това ги отцедете и поставете в блендер. Добавете 3 ч.ч. вода (ако искате млякото да е по-рядко – 4ч.ч. вода). Добавете 2 с.л. мед или 2-3 меки фурми без костилките. Можете да добавите ванилия за аромат. Разбийте и прецедете млякото през марля ли тензух за приготвяне на ядково мляко. Можете да съхранявате овесените мляко 3-4 дни в хладилник!