frida.bg

Първите ни „истински“ спомени са измислици

Много хора твърдят, че имат спомени от най-ранното си детство и дори разказват истории от тях. Те наистина вярват, че са преживели тези неща. Оказва се обаче, че при много малко хора това е истина. Защото при повечето от нас първите спомени са нищо друго, освен лъжа, твърди ново проучване, съобщава списание Science Alert.

Проучването е открило, че близо 40% от хората имат спомени от детството си, които са пълна измислица. Не става въпрос дори за размити или дори смесени спомени, а за такива, които просто никога не са се случвали, освен някъде в дебрите на мозъка ни. Изследването, което е доказало това, е едно от най-мащабните в сферата. То ангажирало 6641 души, които разказали своите спомени и кога, според тях, са се случили действията им. После изследователите ги анализирали и оформили в различни категории.

Спомени или не?

Около 38,6% от хората или 2487 души споделят, че най-ранните им спомени са отпреди да навършват 2 години. И точно тук идва големият проблем. Научно е доказано, че хората не биха могли да имат абсолютно никакви спомени преди да навършват 3 или 3 и половина години. Поне не и такива спомени, които са способни да се опишат с думи. Човешкият мозък е така проектиран, че е неспособен физически да задържи информация от толкова ранна възраст.

Изследването установило, че колкото по-възрастен е човекът, толкова по-вероятно е той да има фалшиви детски спомени.

Въпреки това много хора вярват искрено, че имат такива спомени. Не се знае от какво идват тези спомени. Има вероятност обаче те да са истории, които родителите и близките им са разказвали за тях самите на тази крехка възраст. Някои от тях са толкова често повтаряни, че човек започва да си „спомня“, че ги е преживял. Парадоксално е, че той наистина е преживял нещо, но споменът му за това е фалшив и манипулиран от чужди влияния.