frida.bg
лъжи

4 лъжи, с които се убеждаваме да останем в “грешната” връзка

Нека си признаем, понякога толкова много искаме да повярваме в това, че най-сетне сме намерили „Правилния“, че сме склонни малко или много да послъгваме. Самите себе си. Тогава е най-страшно, защото с тези “невинни лъжи” притъпяваме защитата си и сме склонни да влезем (и да останем) в разрушаващи ни отношения. Просто защото не искаме да си признаем, че не стават.

Любовта е сляпа, нали? Точно такива ставаме и ние, когато сме влюбени в грешния човек, но забравяме, че това е въпрос на избор. Нашият собствен избор. Човекът до нас може да груб, егоистичен, пренебрегващ и обезценяващ личността ни. Той може да бъде емоционален, психологичен и дори физически насилник. Но ние, жените, избираме да вярваме в нещо друго. В лъжа, която някак ще ни помогне да изменим и понесем реалността, защото ни е страх да отворим очите си и да я видим такава, каквато е…

„Ако му покажа какво е истинска любов той ще се промени“

Много често оправдаваме нараняващото ни поведение на партньора с трудното му детство, липса на обич и подкрепа . Оправдавайки го всъщност ние се превръщаме в спасителки, които се надяват той да се промени. Истината е, че той няма да се промени (освен ако сам не реши), а ние поставяме в риск от емоционално и психическо опустошение.

„Той просто преминава през труден период“

Когато хората преминават през труден период те наистина могат да имат промени в настроението, енергията, мотивацията и т.н. НО това е им дава правото да бъдат манипулативни и груби с нас. Истината е, че има мъже, които цял живот са в „труден период“ и никога не излизат от него. Струва ли си да се заблуждаваме, че той ще се промени само, защото ние сме прекрасни, приемащи и отдадени?

„Той не беше на себе си“

Много често когато партньорът ни е имал „нервна криза“ и е казал/извършил неща, които са просто недопустими – обиди, унижение, насилие – ние отново изричаме поредната лъжа пред себе си, че той не е бил на себе си. Всъщност, това е част от него, която с голяма вероятност ще виждаме отново и отново и е крайно време да приемем този факт.

„Може да не намеря по-добър от него“

Един от големите женски страхове е, че ще прекараме живота си сами в компанията на 10 котки и сърцераздирателни индийски сериали. Този страх може да ни заклещи в токсични връзки и да разруши живота ни. Истината е, че по-добре да бъдем сами и спокойни, отколкото с токсични хора, които изсмукват щастието ни. Затова нека спрем да се заблуждаваме и да направим най-важното – да се погрижим за себе си!