frida.bg

Създадоха първото научно доказано работещо хапче за подмладяване

Преди да се ентусиазирате твърде много ще кажем, че това хапче от заглавието не е вълшебно, чудодейно или извор на вечна младост. Такива неща могат да обещаят само най-големите шарлатан, но не и науката – поне не все още. За сметка на това учените са открили изключително обещаващо лекарство, което реално може да помогне на възрастните хора да живеят по-дълго и по-качествено, съобщава списание Science Alert.

Откритието и изследването са направени от Института за биомедицински изследвания на Novartis в Масачузетс, които са открили благоприятните действия на протеиновият комплекс, наречен TORC1. Най-добрата новина е, че веществата в TORC1 вече се използват за лечение на други болести и са минали всички тестове за безопасност, което означава, че могат да се използват свободно и има потенциал скоро да бъдат на пазара.

Проведеното рандомизирано изследване на TORC1 показва, че употребата му може да намалее инфекциите при възрастните хора с около 40% и да обърне ефектите от стареенето на имунната система, което я прави много по-слаба при хората на възраст. В проучването са включени 264 здрави хора над 65-годишна възраст. На част от хората се дава плацебо, а на другите – веществата  RAD001 и BEZ235, които се съдържат TORC1. Курсът на прием е 6 седмици, като след 2 седмици почивка всички получават противогрипна ваксина. После учените правят тестове за откриване на антитела (което прави една здрава имунна система), а след това проследяват здравословното състояние на пациентите в продължение на 1 година. Така те установяват, че тези, които получават TORC1 се разболяват от инфекции с над 40% по-малко от хората в плацебо групата. В същото време не се забелязват никакви странични ефекти от приема на хапчето.

Заради това изследователите смятат, че TORC1 буквално подмладява имунната система при възрастните хора, правейки я като тази на по-млади на възраст хора. Все още трябва да се проведат много изследвания, за да се установи с пълна сигурност какви са ефектите на веществото, но учените са много оптимистични. Инфекциите и възпаленията на долните дихателни пътища са сред водещите причини за смърт на по-възрастни хора. Ако подобно хапче се окаже наистина ефикасно – то може да спаси живота на милиони хора в дългосрочен план.