frida.bg
нетуъркинг

Нетуъркинг: да разчупим леда в създаването на нови работни контакти

Нетуъркинг, или как да създадем аналогова социална мрежа, която ще обогати социалния ни кръг с успешни и вдъхновяващи хора? Все по-често се създават специални нетуърк събития, в които можете да срещнете интересни хора, с които можете да работите заедно или най-малкото – да научите нещо за конкретна бизнес сфера, как да привлечете успеха на своя страна, но най-вече – как да бъдете успешни и … себе си едновременно.

За голяма част от хората кариерата е нещо, което се носи заедно с т.н. социална маска, която цели да скрие страховете, уязвимоста и липсата на достатъчно увереност в себе си. Какво се получава на практика? Когато се опитваме да се скрием, всъщност страховете стават по-силни и ни впримчват в хватка, която ни пречи да бъдем успешни в създаването на нови и интересни запознанства. Фалшът е нещо, което се усеща „във въздуха“.

Ако искате да „нетуърквате“ като професионалист просто трябва да знаете някои простички неща, които ще ви направят център на вниманието. Кои са те?

Избирайте нетуърк събитията си внимателно

Много е важно да знаете какво целите и с какви хора искате да се запознаете спрямо вашите кариерни и бизнес интереси. Няма смисъл да посещавате всяко събитие, освен ако не целите да практикувате социалните си умения. Прецелете се добре и бъдете информирани за типа хора, които ще посетят мероприятието. Можете също така да се поинтересувате за заниманията, успехите, постиженията на хората, които ще присъстват. Използвайте това като основа за вдъхновение и ентусиазъм. Хората трябва да ви бъдат интересни, за да вложите този интерес в запознанства, комуникация, обмяна на идеи.

Бъдете автентични, за да отключите своята харизма

Много простичък, но изключително ценен съвет. Ако играем „роля“ това ще ни кара да се чувстваме в конфликт със себе си, а това със сигурност ще бъде разчетено от нашите събеседници. Затова бъдете такива, каквито сте. Ако имате „недостатъци“ приемете, че сте в процес а израстване и развитие. Никой не е идеален. Колкото по-естествени сте, толкова повече харизма ще излъчвате и в толкова по=-интересен събеседник ще се превърнете.

Всички сме свързани, нетуъркингът е просто начин да го изразим

Когато приемаме нетуъркинга като средство за създаване на нови контакти трябва да изхождаме от позицията, че всички ние сме взаимосвързани. Въпросът е – как можем да си помогнем, за да израснем заедно. В съвременният свят народната приказка „и сам войнът е войн“ не работи. Напротив, „заедно сме по-силни“ е мотото на съвремието, в което ние открито заявяваме, че имаме нужда един от друг, за да се развиваме, мотивираме и подкрепяме, за да израстваме нагоре. Заедно.