frida.bg

Цветът на очите: какво разкрива той за личността?

Цветът на очите: какво разкрива той за личността?

Очите са еднa от най-красивите и изразителни части на човешкото тяло. Те са едно от първите неща, които забеляваме, когато срещаме някого и влияят силно на начина, по който го възприемаме. Те имат способността да разкриват нашите вътрешни емоции и ни позволяват да видим външния свят. Чрез очите и погледа си можем да кажем много без да използваме думи.

Понякога против волята ни, те издават как се чувстваме и в какво състояние сме във всеки един момент. Затова ако някой крие нещо или лъже той избягва да среща погледа на събеседника си.

Те разкриват толкова много, че много хора си задават въпроса дали цветът на очите говори за определени аспекти на нашата личност и дали може ни помогне да научим повече за себе си. Известно е, че цветът на очите зависи изцяло от генетичното наследство, но някои психолози свързват определени цветове и личностни черти.

Всъщност той не винаги е постоянен през човешкия живот и е възможно да се промени отразявайки някаква важно изменение, настъпило в организма – пубертет, бременност, сериозна травма. Известни са и случаи с близнаци, родени с еднакви очи, които се променят по различен начин с времето. Може би това отразява по някакъв начин промяната в самите хора?

Доколко сериозно можем да погледнем на такава зависимост? В университета в Оребро, Швеция е проведено проучване, целящо да установи има ли връзка между цвета на очите и характера. Учените установяват, че същите гени, които определят оцветяването на ириса оформят и централния лоб. Затова е напълно обяснимо хората с еднакъв цвят на очите да имат и сходно поведение.

 

Цветът на очите: Кафяви

Кафяв цвят на очите имат около половината от хората по света. Те се срещат в най-различни оттенъци и на практика е почти невъзможно да се намерят очи с напълно еднакъв цвят.

Те могат да бъдат изключително изразителни – като на Ан Хатауей, Кийра Найтли, Ема Уотсън, Джулия Робъртс, Джесика Алба, Хелена Бонъм-Картър, Пенелопе Круз, Уинона Райдър…


Ан Хатауей, Miami Film Festival Photo by Rene G, CC BY-SA 2.0

Хората с очи в кафяви тонове се считат за независими, уверени и решителни. Те вдъхват доверие, внушават усещане за сигурност и стабилност и на тях може да се разчита.

Дори да се опитват да се правят на корави, кадифените кафяви очи издават, че са мили и чувствителни. Топлите земни цветове също така показват личност, която е уверена и в същото време скромна. За хората с тъмно кафяви очи се говори, че са много добри любовници, които биха направили всичко, за се чувства половинката им доволна и щастлива.

Хората с тъмнокафяви очи имат лидерски заложби и е по-малко вероятно да имат пороци или пристрастявания. Обикновено те са в добра форма и притежават голяма физическа и умствена сила.

 

Цветът на очите: Зелени

Ема Стоун, снимка: Steve Rogers, CC BY 3.0

Зелените очи се смятат за загадъчни, може би защото се срещат по-рядко от другите цветове. Само около 2% от хората имат зелени очи и те не са равномерно разпределени по Земята. Зелените очи се срещат най-често в северна и Централна Европа, също не е нейобичайно да ги видим в Южна Европа и Западна Азия.

Въпреки че кафявите очи преобладават в по-голямата част от света има и региони, където мнозинството има сини или зелени очи. В Ирландия, Шотландия и Исландия почти 90% от населението е с очи в тази гама.

Едни от най-известните зелени погледи принадлежат на Адел, Ема Стоун,
Аманда Сейфрид, Кейт Мидълтън, Дрю Баримор, Джулиан Мур, Мила Йовович, Дженифър Конъли, Анджелина Джоли, Брус Уилис, Том Круз, Хоакин Финикс.

Хората със зелени очи са любопитни за света около себе си, влагат много страст в отношенията си с другите и във всичко, което правят. Те имат цялостна положителна и творческа настройка към живота и са много адаптивни. Те понякога са склонни лесно да ревнуват, но и да раздават големи количества любов.

Зеленият цвят на очите дава усещане за младост и ободрява, така че тези хора внасят жизненост и състрадание, където и да отидат.

Ако имате зелени очи е много вероятно бързо да се ядосвате, но обикновено успявате да държите юздите под напрежение. Вие сте бързи и решителни и можете да се представите изключително добре там, където другите се провалят.

 

Цветът на очите: Лешникови / Пъстри

Лешниковите или пъстрите очи са една динамична (често дори избухлива) смес от зелено-кафяви тонове и златисти акценти. Хората с такава окраска на очите са спонтанни и рядко биха отказали предизвикателство. Способни са да улавят момента и да действат точно на време.

Ако цветът на очите ви е един в близост до зеницата, друг по-навън и трети по периферията на ириса, най-вероятно имате лешникови очи. Те се променят както в зависимост от светлината и от цветовете на облеклото, така и от настроението.

Едни от най-красивите и известни лешникови очи са тези на Деми Мур, Тайра Банкс, Риана, Майла Кунис, Лейди Гага, Ерика Баду, Бен Афлек, Джейсън Стейтъм.


Деми Мур, снимка: David Shankbone – Shankbone, CC BY 3.0

Хората с пъстри очи са „всички в един и един във всички”. Комбинират сила, чувствителност и тайнственост с физическа сила и издръжливост. Повечето зелено им придава дяволита и пакостлива нотка, като на Неймар. Хората с повече кафяво са по-достъпни и отворени за другите. Te обичат да са център на внимание и по тази причина понякога неволно са склонни да преувеличават емоциите си.

Когато повярват в нещо те са всеотдайни и трудно проявяват егоизъм. Всъщност са доста доверчиви, макар и това не винаги да е в техен интерес. За да покажат най-доброто от себе си им е нужна свобода и най-много мразят да бъдат ограничавани.

Те са много романтични и в любовните отношения за тях е много важно да са истински приятели с партньора си. Ако и двамата мислят така, това поставя основите на дълги и стабилни връзки.

 

Цветът на очите: Сини

Синият е вторият най-често срещан цвят на очите в света. Учените смятат, че всички синеоки хора имат един и същ прародител. Сините очи са рецесивен белег и поради браковете с хора с друг цвят на очите, най-често – кафяв, те се срещат все по-рядко.

Повечето хора със сини очи имат много по-висока устойчивост на болка от хората с други цветове на очите. Проучване на Медицинския университет в Питсбърг показва, че жените със сини очи понасят по-добре болката и стреса, свързани с раждането.

Те също така показват голяма издръжливост, целеустременост и търпеливост. Може би затова често другите погрешно ги възприемат или като плахи и слаби, или като егоистични. Те са едновременно любопитни към новото и умерено предпазливи.

Със сини очи са много от най-популярните съвременни поп-звезди – Майли Сайръс, Кейти Пери, Тейлър Суифт, Меган Фокс, Джаред Лето, Кара Делевин, Емилия Кларк, Хенри Кавил, братята Хемсуърт, Том Хидълстън… Кой не познава сините очи на Майкъл Кийтън и Мел Гибсън, Мадона, Памела Андерсън и вечната икона Мерилин Монро?

Мадона, снимка: chrisweger – Madonna Rebel Heart Tour 2015 – Stockholm, CC BY-SA 2.0