frida.bg
акне

Кои са скритите причинители на акне в зряла възраст?

Всяка жена мечтае за чиста и блестяща кожа на лицето. И това никак не е случайно. Видът на кожата издава нашето здравословно състояние, определя нашата привлекателност и от друга страна – влияе на самочувствието ни. Когато страдаме от акне или друг кожен проблем това се отразява върху емоционалното ни състояние, както и върху начина, по който възприемаме себе си.

Затова грижата за кожата ни е изключително важен момент от нашето ежедневие. Когато кожата страда това е знак, че нещо в нас също страда – нашето тяло (здравословен проблем), нашето сърце (болка, тъга, гняв) или нашият ум (стрес, напрежение, тревожност). Нека обобщим кои са най-често срещаните причини за появата на акне в зряла възраст, но на-вече – как да се справим с тях?

Тяло: токсини

Една от основните задачи на нашата кожа е детоксикацията. Когато тялото ни е пълно с токсини от околната среда и мръсния въздух, от храната и козметиката, която използваме, това може да се отрази върху кожата ни. Акнето е начин, чрез който кожата ни казва, че имаме нужда от детокс. Можем да направим това като спрем преработните храни, захарта, алкохола и намалим продуктите от животински произход. Също така е добре да приемаме повече храни, богати на антиоксиданти. Повече за това какво е „антиоксидантна диета” можете да намерите ТУК.

Ум: стрес

Нашето ежедневие често върви ръка за ръка с добре познатия ни стрес. Когато сме напрегнати, натоварени и стресирани тялото ни отделя стресовите хормони кортизолът и адреналинът. Те предизвикват възпалителни процеси в тялото ни и, според дерматолозите, са в основата на много от кожните проблеми, например акне, екзема, обриви, поява на фини линии, намаляване на еластичността на кожата и много други. Ако искаме да се погрижим за ума и кожата си е добре да прекарваме повече време в активна почивка сред природата, да практикуваме йога и медитация, както и да усвоим ментални техники, които да ни помагат да се освобождаваме от стреса всеки ден.

Емоции: гняв

Според психотерапевтите, появата на акне е свързана с емоцията на гнева. Много голяма част от нас често се гневят, но потискат емоциите си. Това води до различни соматизации, за каквато се смята и акнето. Ако страдате от акне в зряла възраст помислете за това дали си позволявате да се гневите в своя живот, дали и как изразявате гнева и раздразнението си.

Ако ежедневно потискате своя гняв е добре да премислите какво ви спира да се свържете с тази силна емоция. Гневът има както негативни, така и много позитивни проявления в живота ни. Усвояването на нови и ефективни копинг стратегии за справяне с гнева може да ви донесе учудваща промяна в живота ви, както и по отношение на състоянието на кожата ви. Акнето може напълно да изчезне, тъй като то е само симптом, който не може да съществува без своята първопричина.