frida.bg

Пластмасовите бутилки нарушават когнитивното развитие при децата

Ново изследване доказа, че пластмасовите бутилки са по-опасни, отколкото си мислехме до сега. Те съдържат химикали, които повлияват развитието на мозъчните структури в детска възраст и могат да доведат до редица проблеми, свързани с когнитивното развитие при децата. Изследването е публикувано в американското списание Society for Neuroscience, а целта му е да установи какъв е ефектът от пиенето на вода от пластмасови бутилки – практика, широкоразпространена във всяка точка на света.

Пластмасовите бутилки – проблем с дългосрочни нарушения в развитието на мозъка

Изследването установява, че възрастни плъхове, захранвани преди и след раждането си с храна, съдържаща химикали, използвани в производството на пластмасовите изделия, имат по-малка медиална префронтална кора (mPFC). Това е зоната в нашия мозък, отговорна за дългосрочната памет и вниманието. Освен това, плъховете демонстрират много по-лош резултат в задачи, които изискват превключваемост на вниманието (превключване на вниманието от една задача към друга) от плъховете, които не са били захранени с тези химикали в началото на живота си.

В заключение от изследването, компонентите, които се откриват в пластмасовите изделия причиняват дългосрочни нарушения в развитието на мозъка. Това се отнася изключително за децата и подрастващите, чийто мозък все още е в процес на формиране. Ежедневната консумация на храна, която е била в досег с пластмаса, както и ежедневната консумация на вода от пластмасови бутилки може сериозно да навреди на когнитивното развитие на децата. Ефект с дългосрочни  необратими последици.

Пластмасовите бутилки и ендокринните нарушения

Химикалите, които се съдържат в пластмасовите изделия причиняват също така ендокринни нарушения. Това се дължи на факта, че те са сходни по структура с половите хормони и по този начин повлияват всички клетки, органи и системи в нашето тяло.

Едни от най-разпространените химикали, които се срещат в пластмасовите изделия и които причиняват редица нарушения са фталатите (BPA). Те се свързват още със „съвременни“ проблеми като ранно полово съзряване, хиперактивност и повишена агресивност при децата. Фталатите са в основата и на проблеми с простатата, яйчниците, както и на безплодието.

Какво можем да направим? Най-вече, да избягваме колкото можем досега си с химикали и токсини. Да правим редовно детокс диета, включваща храни с високо съдържание на антиоксиданти. Да спортуваме, за да може тялото ни да се освобождава от токсините и химикалите, навлезли в тялото ни. А водата най-добре да консумираме от стъкло. Направете този жест към собственото си здраве, за да ви се отблагодари с най-доброто, на което е способно!