frida.bg

Знаците, които издават, че консумирате прекалено много захар

Захарта има сравнително лоша „здравна” репутация. Бялата захар „подслажда“ ежедневието, но в същото време го „вгорчава с чувство на вина. Знаем, че не е добре да я консумираме, но въпреки това не спираме да се поддаваме на изкушението почти ежедневно. Обвиняваме я за затлъстяването, кариесите и диабета. Наричаме я „бялата смърт”, заклеймяваме я като „вредна“, но консумацията на захарни изделия в света расте с всеки изминал ден независимо от това.

Факт, е че захарта е едновременно мразена и обичана. Ние опитваме да се придържаме към това да се храним балансирано, както и да правим здравословен избор по отношение на „сладкото“. И за да разберете дали консумирате прекалено много захар, вижте тези явни знаци, чрез които тялото ви издава, че трябва да намалите захарта, за да се чувствате (и изглеждате) в топ форма!

Упорито акне

Когато консумираме прекалено много захар това често се отразява върху нашата кожа. Според изследване, проведено от американското научно списание Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, има пряка взаимовръзка между диетата с високо съдържание на захар и появата на акне и пъпки. Ако забележите, че кожата ви страда от все по-видимо акне, замислете се дали не консумирате прекалено много захар напоследък. И ако това е така, просто спрете захарта за една седмица, за да позволите на тялото ви да върне върне своя „сладък“ баланс.

Кариеси и плака

Още от деца знаем, че трябва да ограничим захарта, за да имаме хубави зъбки. Когато консумираме твърде много захар това провокира бактериите в устната ни кухина да произвеждат повече киселини. Увеличената киселинност в устната кухина в комбинация със слюнката образуват т.н. плака. Когато не изчеткваме плаката тя се превръща в кариеси и причинява проблеми с венците и лош дъх. Решението? Ако страдате от проблеми като възпалени венци, лош дъх и кариеси ограничете консумацията на захарни изделия.

Депресия

Толкова сме свикнали да „лекуваме“ потиснатостта и депресивните си симптоми с шоколад и мъфини, че тази връзка между захарта и депресията е малко трудна за … преглъщане. Според ново изследване високият прием на захар в диетата ни намалява нивото на протеина BDNF, отговорен за растежа и развитието на нервните клетки в мозъка. Същата атрофия на нервни клетки се установява и при изследвани лица, страдащи от депресия. Освен това високият прием на добавена захар причинява много кратко повишаване на нивата на допамин в мозъка. След което отново следва рязък спад в настроението. Това може да засили проблема с потиснатостта, тъй като тя отново и отново се връща.

Сладко пристрастяване

Интересното при консумацията на захар (което не може да се случи ако хапвате плодове, например) е, че искаме или не тя води до пристрастяване. Колко пъти сме си казвали, че ще си хапнем само едно парченце от шоколада? А всъщност сме изяждали много повече. Да, по отношение на сладкото, просто не можем да спрем да го хапвам. Това води до психологически ефект, подобен на пристрастяване. От друга страна, храните, богати на захар, обикновено са с ниско съдържание на фибри и протеини. Това означава, че те няма как да ни нахранят. Това на свой ред води до увеличаване на апетита, който завършва с онова опустошаване на целия шоколад, което води до напълняване и, да, до чувство на вина.