frida.bg

10 лесни промени в начина ти на живот, които ще спасят Земята

Не ти казваме да промениш начина си на живот, а просто да обърнеш внимание на онова, с което можеш да помогнеш. То е по-лесно отколкото изглежда, затова днес ти помагаме с 10 примера, които да включиш в ежедневието си!

Кажи „сбогом“ на пластмасата!

Пластмасови чашки и прибори, торбички и бутилки, които използваме ежедневно е необходимо да редуцираме максимално, ако искаме да удължим живота на нашата планета. Напоследък има все по-модерни приспособления за съхранения за храна, а да имаш под ръка платнена торбичка е първата стъпка към промяната!

Върни картонените опаковки и използваната хартия

Лесен начин да се погрижиш за Земята е да спреш изхвърлянето на картон и хартия. Започни да събираш такива отпадъци и ги върни в съответния пункт за хартия. Освен, че ще направиш крачка към промяната, ще получиш и малка сума за старанието си.

Използвай презареждащи се батерии

Използването на батерии за многократна употреба, които можеш да зареждаш ежедневно, намаляват количеството боклук и несъмнено улесняват живота толкова много! Само се замисли колко по-лесно ще бъде просто да заредиш батериите следващия път, когато часовникът спре.

Съкрати времето, в което се къпеш

Да, всички обичаме дългия горещ душ, но осъзнаваме ли колко много вода изразходваме? Понякога наистина няма друго, което да отпусне ума ни така добре след дълъг работен ден, но именно сега е моментът да съкратим тази дейност. Опитай бърз душ до 8 минути веднъж или два пъти на седмица и ще откриеш, че освен, че пестиш вода, намаляваш и месечните си разходи!

Дарявай, не изхвърляй

Ако и твоят гардероб е пълен с дрехи, които не носиш, е време да отделиш малко време от ежедневието си вместо да ги занесеш до боклука, да ги сортираш внимателно и зарадваш някого с тях. Можеш да опиташ с домове за деца или магазини втора употреба, или да ги продадеш онлайн.

Замени обикновени крушки у дома с енергоспестяващи

Една такава промяна, освен че ще намали разходите ти за ток, ще окаже влияние и върху живота на земята. Освен това оставяй светнато, само когато е необходимо, за да удължиш живота им и за да не похабяваш енергия напразно.

Рециклирай

Внимавай къде изхвърляш боклука си макар в България все още да не рециклираме навсякъде и редовно. Можеш сам да си направиш кофа за разделно изхвърляне на боклука и дори да компостираш! Храната, която изхвърляме ежедневно, може да продължи живота си и това зависи от твоите постъпки.

Използвай по-малко хартия

Всеки път, когато можеш да НЕ принтираш или копираш, го направи. Използвай мобилни приложения, чети на компютъра или електронния си четец, получавай сметките си електронно и плащай по електронен път!

Пазарувай от България

Да избереш произведено в България не само за храна, но и за производство на всякакви продукти, означава по-малко разходи за транспорт и замърсяване на въздуха. Така не само подкрепяш родните производители, но и консумираш по-малко пакетирани и обработвани продукти, което подобрява качеството на живот и нашето здраве!

Пазарувай „втора ръка“

Няма нищо срамно в пазаруването на дрехи и стоки втора ръка. На т.нар. бит пазари могат да бъдат открити уникални предмети с история, които да придадат на дома ти много стил и уют! Просто избирай мъдро и прецени кое си струва.