frida.bg

Защо модният гигант Prada има магазин в средата на пустинята?

Насред абсолютна пустош, прах и тишина, точно по пътя Route 90 в района на Западен Тексас в САЩ, на около 60 км северозападно от малкия град Марфа, се намира един съвсем малък, изолиран и самотен магазин на една от най-големите световни модни марки – Prada. Пътувайки по известното шосе и виждайки магазина ще забележите стъклената му врата и двете големи витрини, през които се подават колекции от обувки и чанти с марката Прада. Ако отбиете от горещия асфалт върху прашната и суса земя и се насочите към магазина ще забeлежите една особеност – вратата, която току-що сте видели всъщност не е функционираща, а бутафорна и не е възможно да влезете през нея.

Фотография

Tова всъщност не е истински магазин за дрехи и обувки, а постоянна арт-инсталация от скандинавските художници Микаел Елмгрин и Ингар Драгсет. Въпреки че първоначално Prada не одобряват инсталацията и се обявяват против създаването, впоследствие президентът и собственик на компанията  Мучиа Прада позволява на художниците да използват логото на името на нейната марка. Тя дори подбира и осигурява обувките и чантите от колекцията за есен/зима 2005 г., които да бъдат изложени вътре.

Фотография

Станал известен като Prada Marfa, проектът струва 80 000 долара и е бил платен от Нюйоркската  неправителствена организация Art Production Fund в сътрудничество с местната художествена галерия Ballroom Marfa.

Сградата с големина 4,5 на 8 метра е изработена от биоразградими материали, като първоначалната идея  била магазинът никога да не се ремонтира, а да се позволи бавно да се разпадне и постепенно да бъде завзет отново от природата. Инсталацията е замислена като критика към потребителския и консуматорски характер на днешното общество, както и към индустрията с луксозни стоки. Въпреки идеята и посланието, само няколко дни след откриването на арт-инсталация, магазинът беше изпотрошен, а стоките – откраднати. Това произведение на модерното изкуство е бързо ремонтирана – този път с по-стабилни прозорци, за да се предотврати ново влизане с взлом, а стените са възстановени и пребоядисани. За да се предотвратят нови кражби, шестте чанти вътре нямат дъна и всичките двадесет обувки са десни.

Фотография

Въпреки изолираното си местоположение, „магазинът“ е посетен от хиляди туристи от откриването си през 2005 г.

Бъдещето на Prada Marfa обаче е изложено на риск

Агенцията по транспорта в Тексас класифицира магазина като „незаконна външна реклама“, тъй като се намира на парче земя без разрешително и граничи с федералната магистрала Route 90, с което нарушава Highway Beautification Act от 1965 г. Това може да доведе до принудително отстраняване на инсталацията, въпреки че отделът все още не е решил какви действия да предприеме.

Фотография