frida.bg

Семена за сила и енергия, които да включим в диетата си

Семената са истинско природно богатство, което със сигурност заслужава своето място в балансираната и здравословна диета на всеки активен човек. Те съдържат витамини, минерали, фибри, мазнини и на-вече – протеини, които ще ни дадат сила, енергия и ще повишат издръжливостта ни по време на тренировка. Факт е, че се нуждаем от протеини всеки ден, за да поддържаме и възстановяваме мускулите си, особено след физическо натоварване. Семената могат да обогатят диетата ни с лесни за усвояване протеини.  Те ще подпомагат синтеза на клетките, ще регулират метаболизма ни и ще подпомагат още много функции, жизнено необходими за нашето здраве.

Кои семена са най-богати на протеини?
Конопено семе

Конопеното семе притежава всички незаменими аминокиселини, което го превръща в един от най-добрите източници на лесен за усвояване пълноценен растителен протеин за вегетарианци – 30гр. на 100гр. Освен това конопеното семе съдържа добро количество есенциални мастни киселини – омега-3 и омега-6, витамин А, С и Е, антиоксиданти, както и минералите калций, магнезий, натрий и желязо.

Тиквено семе

Тиквеното семе е една от хай-добрите храни, които можете да консумирате преди и след тренировка. Те съдържат 30 гр. протеин на 100 грама заедно с голямо количество калий, магнезий, натрий, форсор и цинк. Комбинацията с витамин А, и всички витамини от групата В го правят просто съвършен източник на важни за цялостното ни здраве хранителни елементи.

Ленено семе

Лененото семе изобилства от фибри и важни есенциални мастни киселини – омега-3, 6 и 9. Протеинът в лененото семе е 19 гр. протеин на 100 гр., което го превръща в една изключително полезна за здравето ни храна.

Сусам

Сусамът е прекрасен източник на протеии – 18 гр. на 100 гр. В букета от хранителни съставки влизат още въглехидрати, аминокиселини, белтъчини, винамини А, В, Е и С. В малките семена се крие изобилие от калций, фосфор, желязо, калий, магнезий, други минерали, лецитин и хранителни влака.

Чия

Чия повишава енергията и издръжливостта на организма, чията също е богата на протеини – 17гр. на 100гр. Тя съдържа още калий, натрий, калций, фосфор, цинк, манган, както и омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина. Любимите ни семена чия съдържат още богато количество разтворими фибри и антиоксиданти.