frida.bg
самооценка

Ниска самооценка: как липсата на увереност вреди на връзката ни

Нека го кажем направо, голяма част от нас тихо страдат от ниска самооценка. Какво ще рече това? Най-просто казано, не вярваме в себе си и в своята стойност, и да, не смятаме, че заслужаваме най-доброто в любовта. Не винаги липсата на увереност в себе си е явна. Понякога тя се спотайва тихо и незабележимо, дори от нас самите. Но не забравя да се проявява. Под формата на ревност, недоверие, изолация, наказване, изискване, емоционална нестабилност и много други обиколни пътища, които ни казват само едно – не вярваме достатъчно в себе си.

Как да разберем, че липсата ни на увереност вреди на връзката ни?
Негативни очаквания

Негативните очаквания, както и позитивните, създават пропаст между реалността (такава, каквато е) и нашата представа за нея. Например, позитивните очаквания се свързват с надценяване на нещата, а негативните – с тяхното подценяване. Ако имате негативна самооценка вероятно имате навика да подценявате себе си, както и хората, които имат отношения с вас. Защото ако смятате, че самите вие „не ставате“, това би означавало, че и хората около вас не стават, нали?  Ако забележите, че подценявате компетенциите и качествата а партньора си, помислете дали не подценявате и себе си. И ако това е така, променете начина, по който възприемате себе си в посока на по-голяма обективност.

Ревност и зависимост

Това са двете остриета на ниската самооценка. Да, логично е ако смятате, че не сте „достатъчни“ сами по себе си да имате склонност към зависимо поведение, а в следствие на това – към пристъпи на ревност, гняв, ирония, сарказъм и други разяждащи отношенията ви чувства. Може би си мислите, че това е начин да покажете любовта си и да задържите партньора, но всъщност това поведение издава липсата ви на увереност и може да доведе до абсолютно обратен ефект.

(Не)сигурност

Ниската самооценка върви под ръка с липса на вътрешна стабилност. Това се проявява в отношенията по много различни начини. Не можете да казвате „не“ на партньора си и се съгласявате да правите неща, които никак не ви се нравят. Не можете да правите избор и да взимате решение за себе си и оставяте тази отговорност на партньора. Чувствате се несигурни и постоянно търсите одобрението и рамото на другия, за да усетите малко или повече стабилност. Това е като да вървиш по острието на бръснач. Звучи лесно е да се откажеш от отговорността за себе си и да я окачиш на врата на някой друг. Но всъщност излиза много скъпо, защото нито вие, нито партньора ви ще се чувства добре в подобен тип неравностойни отношения.

Защо сте в тази връзка?

Много хора, които страдат от ниска самооценка започват връзките си по грешни причини. Например, от нужда, страх да останат сами или чисто икономически причини (сигурност). По същия начин, много хора остават във връзки, които ги правят нещастни по грешните причини – парализиращ страх, вина, вътрешна несигурност и т.н. Когато самооценката ни е ниска ние се съмняваме, че заслужаваме нещо по-добро и най-вече – съмняваме се, че бъдещето ни ще ни донесе нещо по-добро. Това може да ни вкопчи в отношения, които ни правят дълбоко нещастни. Ако страдате от ниска самооценка, която вреди на вас и взаимоотношенията ви потърсете помощ от психолог и направете крачка към промяна. Каквато и да е тя, нека бъде глътка чист въздух за умореното ви от вътрешната несигурност сърце.