frida.bg
бременност

Полезните храни по време на бременност

Полезните храни по време на бременност са тези, които са богати на хранителните вещества, от които вие и вашето растящо у вас бебе се нуждаете.

Ето кои са храните, от които се нуждаете по време на бременност!
Храни, богати на фолиева киселина

 Експертите съветват да си набавяте  400 микрограма на ден фолиева киселина чрез витаминни добавки или обогатени храни и още 200 микрограма чрез храни, които са естествено с високо съдържани на фолиева киселина.

Сушени боб и леща

Сушени боб и леща

Всички жени се нуждаят от 10 грама протеин на ден по време на бременността си (общо поне 60 грама). Бобът и лещата са отличен източник с около 15 грама на чаша. Те също са с високо съдържание на фибри, което помага за борба със запека. А освен протеини, в 1 чаша варена леща има половината от дневните ви нужди за фолиева киселина.

Броколи

Броколи

Те не само са пълни с хранителни вещества, които са необходими за здравословна бременност – като калций и фолиева киселина, но броколите също са богати на антиоксиданти за борба с болестите. И тъй като съдържа много витамин С, този популярен зелен зеленчук ще помогне на тялото ви да абсорбира желязо, когато се консумира с богата на желязо храна, като например пълнозърнеста паста или кафяв ориз.

Банани

Бананите са богати на калий и предлагат бърза енергия за борба с лесната уморяемост през бременността.

Банани

Чисто месо

Вашият дневен прием на желязо трябва да се удвои по време на бременността, така че е важно да се включат много храни богати на желязо сега. Ако нямате добри запаси от желязо, има по-голяма вероятност да се почувствате уморени и дори да развиете анемия. Месото осигурява форма на желязо, която лесно се абсорбира от тялото.

Чисто месо

Сирене

Меките сирена не се препоръчва, но видове като чедар и моцарела могат да ви помогнат много в изпълнението на вашите нужди от калций. Сиренето също е с високо съдържание на протеини.

Яйца

Много жени развиват отвращение към месото, докато са бременни. Яйцата са отличен алтернативен протеинов източник, тъй като те съдържат всички необходими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае. Няма нищо по-добро за бърза вечеря от омлет с много нарязани зеленчуци и малко сирене. Ако ароматите на готвено предизвикват у вас повдигане, сварете една партида яйца и заредете хладилника. Яжте ги цели за закуска или ги нарязвайте в зелени салати.

Яйца

Овесена каша

Овесената каша е чудесен енергичен старт на деня. Бавните въглехидрати, на които е богат овесът, ще ви държат задълго сити, освен това помагат за понижаване нивата на холестерола.

 

 

Снимки: pixabay