frida.bg

Как майките влияят върху самооценката на дъщерите си?

Всяка майка трябва да бъде наясно за влиянието, което има върху дъщерите си и най-вече – върху изграждането на тяхната самооценка. Самооценката на жената включва различни представи, които се натрупват на първо място чрез процеса на идентификация с родителя от същия пол. В случая – с майката. Как се случва това?

Не приемащата себе си майка

Те се отнасят до това какво означава да бъдеш жена в този свят? Какви са предимствата и недостатъците да се родиш жена? Трябва ли да се срамувам от тялото си? Какво е и какво не е „женско“ поведение? Тези и много други представи изграждат вътрешното светоусещане на жената. Когато тези представи са в конфликт, например съдържат чувства като срам от тялото си, недоверие и неприемане на собствения пол от страна на майката това неизбежно рефлектира върху начина, по които дъщерята ще изгради своя модел на това – какво означава да бъда жена.

Свръхпротективната майка

Грижата не винаги е нещо добро, особено когато е прекалена. Свръхпротективните майки определено имат негативно влияние върху самооценката на дъщерите, тъй като не им позволяват да изследват света и създават у тях усещането, че каквото и да направят ще сбъркат ако не питат мама. Е, това е началото на изграждането на зависимото поведение, а в основта му безспорно е не добре изградената самооценка.

Пренебрегващата майка

Понякога в желанието си да бъдат видени, забелязани, оценени дъщерите правят малки неща, с които да зарадват майките си, които на свой ред могат да бъдат заети, стресирани и да – пренебрегващи. Когато пренебрегваме усилията на дъщерите си, дори и те да са съвсем мънички (все пак какво може да направи едно дете?!) ние създаваме усещането, че „каквото и да направят никога няма да е достатъчно“, а това на свой ред ще затвърди ниската самооценка и липсата на вяра в себе си.

Сравняващата майка

Ако страдате от ниска самооценка, защото постоянно се сравнявате с по-успешната си приятелка, по-продуктивната колежка или с бившата на мъжа си – помислете дали не сте имали майка, която непрекъснато ви е сравнявала с другите. Да, с добри намерения. Например, другите момичета имат високи оценки по математика, а вие – истински затруднения. Да, може това да звучи като опит за мотивация, но със сигурност в учите а малкото дете това означава – другите стават, а ти – не.

Майката, която има „око“ за недостатъците

Това е майката перфекционистка, която иска всичко да бъде идеално, включително и дъщеря й. Тя е тази, която няма да пропусне да ви направи забележка за външния вид или начинът, по който бъркате яйцата за палачинки. Мама „знае“, дъщерята – не. Това поведение на майките е изключително болезнен бич за крехката самоувереност на дъщерите.

Не се съмняваме в добрите намерения на майките, но много от нещата, които според тях са „правилни“ наистина нараняват увереността на дъщерите. Затова нека мислим какво наистина е добре за тях, а не какво мислим, че е добре, според нас. Защото колкото и да знаем всичко, понякога грешим. А грешките ни ще тежат в сърцата на най-любимите ни същества – нашите деца.