frida.bg

7 здравословни причини да се целуваме повече

Наскоро мина Международният ден на целувката. Както всеки подобен празник обаче – според нас не само един ден трябва да е посветен на това прекрасно нещо, а всеки. Днес ще ви представим 7 научни здравословни причини защо трябва да се целуваме по-често, разказва вестник Independent. Вижте ги!

Повишава имунната система

Въпреки че може да мислите, че споделянето на слюнката чрез целуване може да е нехигиенично  –  ние споделяме около 80 милиона бактерии по време на страстна 10-секундна целувка – всъщност има по-голяма вероятност да се разболеем, като си стиснем ръце, отколкото докато се целуваме. Споделянето на тези нови бактерии за тялото обикновено му помагат да изгради по-добра имунна система.

Намалява тревожността

Целувката може да бъде много ефективна, за да ни успокои. Доказано е, че тя намалява тревожността и ни кара да се чувстваме по-малко стресирани, защото намалява нивата на кортизол и увеличава нивата на серотонина в мозъка. Всъщност, някои хора дори твърдят, че целуването има сходни ползи с медитацията, което ни помага да се чувстваме по-спокойни. Както знаете, стресът е пряко свързан с множество заболявания на мозъка и сърцето. Затова неговото намаляване директно води до по-добро здраве.

Понижава кръвното налягане

Устните ни съдържат кръвоносни съдове, които се разширяват, когато се целуваме и според Райън Нейнщайн, пластичен хирург в Ню Йорк, това води до намаляване на кръвното. Нещо повече, тъй като сърцето започва да тупти по-бързо от възбудата на страстната целувка, нашият кръвен поток се увеличава, което също допринася за намаляване на високото кръвно налягане.

Целувката е тренировка за мускулите на лицето

Използваме до 30 мускули докато целуваме, което тонизира мускулите на лицето. По-добри мускули на лицето пък означава по-стегнат, младолик и красив вид!

Добре е за хигиената на зъбите

Размяната на слюнката с някой друг увеличава потока на собствената си слюнка, което спомага за поддържането на здравето на устата, зъбите и венците. Нещо повече, ако имате повече слюнка в устата, това ще ви помогне да се отървете от заседналата храна между зъбите.

Помага да намерите правилният за вас партньор

Целуването с език идва от еволюционното желание да се намери генетично съвместим партньор. „Целуването – като докосване и миризма – е акт, задвижван от емоции, който ни позволява да идентифицираме най-съвместимия и еволюционно благоприятен партньор“, казва Фулвио Д’Акукуис, професор по имунология в Университета Роемптън за Independent.

Укрепва връзката физиологически

Добрата целувка освобождава хормона окситоцин, наречен още „любовният хормон“. Проучванията показват, че именно силното отделяне на този хормон помага на моногамните двойки да останат заедно и да не си изневеряват. Той повишава чувствителността и усещането за сплотеност. Целувката също освобождава допамин, който укрепва чувствата на романтична привързаност.