frida.bg

5 йога асани за повишаване на енергията и … самооценката

Ако страдате от липса на енергия, мотивация и самочувствие, практиките по йога могат значително да ви помогнат. Йога ще ви помогне да направите тялото си силно, здраво и да повишите нивата на енергията си. Също така йога ще ви помогне да изградите ментални качества като дисциплина и воля, вътрешна сила и самоувереност, който ще приложите след това на практика в реалния живот.

Източната философия разбира липсата на енергия като резултат от дисбаланс на виталната енергия – прана. Чрез йога асаните ние стимулираме енергията, за може тя свободно да циркулира в тялото и да го изпълва с жизненост и сила. Липсата на енергия, от друга страна, е свързана с лисата на действия и самооценка.

Когато работим по изграждане на нашата воля и дисциплина всъщност започваме да поливаме корена на самооценката си, който постепенно започва да става силен и устойчив.

Кои са най-добрите асани за развиване на вътрешна сила?
„Войн на светлината 1“

Yoga Playlist & Vinyasa Flow for Summer Mornings

Тази поза буквално означава „войн на светлината“. Когато я изпълняваме започваме да изграждаме физическа стабилност, а след това – емоционална стабилност. Отворените гърди и протегнатите нагоре ръце буквално „отварят“ сърцето ни за света и ни помагат да повишим самооценката си. За да направите поза „Войн“ разтворете широко стъпалата си. Едното стъпало сочи право напред, свийте коляното под прав ъгъл. Другото стъпало е под 45 градусов ъгъл, бедрото е изпънато. Стегнете корема и изтеглете ръцете нагоре. Задръжте между 5 и 10 вдишвания и издишвания.

„Войн на светлината 2“

Warrior II

„Войн 2“ е вариация на първата асана. Тук тялото и ума ни придобиват фокус и концентрация, а енергията ни е насочена в определена цел – изграждане на едно по-светло и усмихнато бъдеще не само за нас, но и за другите. Направете асаната като започнете от „Войн 1“ и издължите ръцете в една линия в страни. Отпуснете раменете и задръжте целите ръце активни, сякаш ви издърпват в двете покоси. Дишайте плавно и равномерно, и фокусирайте погледа си в пръстите на дланта, изпъната над свитото коляно. Задръжте 3 минути и сменете посоките – повторете с другия крак.

„Столче“

Utkatasana--Chair

Тази асана ще ви помогне да заземите стъпалата, но и емоциите си. По този начин ще придобиете вътрешна сила, енергия и увереност, с които да се справите с всяка ситуация в ежедневието си. За да я направите разтворете широко стъпалата, едното стъпало сочи право напред, свийте коляното под прав ъгъл. Другото стъпало е под 45 градусов ъгъл, бедрото е изпънато. Стегнете корема и изтеглете ръцете нагоре. Задръжте между 5 и 10 вдишвания и издишвания.

„Лодка“

IMG_4431©ChristineHewitt_YogicPhotos

Това е една от най-ефективните асани в йога за заздравяване на мускулите на корема, но и за изграждане на вътрешна сила и издръжливост. Варинат 1: коленете са свити под прав ъгъл, стъпалата в контрашпиц. Изтеглете коленете колкото се може повече към гърдите, раменете са назад. Вариант 2: изпънете колете и повдигнете ръцете нагоре, за да усложните баланса. Задръжте между 5 и 10 вдишвания и издишвания.

„Гарван“

Shakti Crows

Това е един от сложните баланси в йога, който изисква силна коремна преса, баланс и издръжливост. Но именно „Гарван“ е една от асаните, които ни помагат да изградим наистина силен корем. Тази асана изграда сила в китките, раменете и най-вече – в коремната област. Препоръчително е да се навлече в балансите на ръце под ръководството на учител. Затова намерете вашия йога клас и започнете редовна практика. С йога ще изградим вътрешна сила, баланс, гъвкавост, издръжливост и концентрация, които ще внесат огромна разлика в живота ни!