frida.bg
Хидратиращите кремове със SPF фактор не предпазват от слънцето

Хидратиращите кремове със SPF фактор не предпазват от слънцето

Лятото вече е тук, а с него и опасно силното слънце. Както многократно сме казвали  – всеки човек, който се грижи за здравето на кожата и добрия си външен вид, трябва знае колко опасни са слънчевите лъчи. Затова, както писахме в друг наш материал, много е важно да използвате достатъчно добър и достатъчно като количество слънцезащитен крем. Оказва се обаче, че е дори по-важно да използвате специален крем със SPF фактор, защото дори кремовете с добавен SPF не ви предпазва на 100% от опасните слънчеви лъчи, според ново изследване, съобщава Independent.

Все повече хора, най-вече от женски пол, използват, вместо специален слънцезащитен крем, хидратиращи и други кремове, на които пише, че имат определен SPF фактор. Много хора смятат, че нанасянето на овлажнител с SPF 30, например, ще осигури на лицето им адекватна защита през целия ден от лъчите на слънцето, докато температурите се покачват. Тези кремове наистина имат някаква полза, но не и когато се препичате цял ден на слънце и на плажа, алармират учени от Университета в Ливърпул.

Екипът на университета проведе проучване, в което поиска от група участници да нанасят слънцезащитен крем на лицата си на първия ден от теста и след това да приложи овлажнител с SPF в друг ден. След това изследователите са направили снимки на лицата си и в двата дни, като са използвали специално модифицирана камера, която е в състояние да вижда ултравиолетова светлина. Колкото по-тъмна е кожата по лицата им, толкова по-голяма е степента на защита.

Екипът стигна до заключението, че участниците покриват 89% от лицата си при прилагане на слънцезащитен крем и само 84% от лицата си, когато прилагат овлажнител. На хартия този процент може да ви се стори пренебрежително малък, но на практика разликата при опит за предпазване от слънцето, е огромна. Освен това изображенията, при които участниците използват слънцезащитен крем, изглеждат по-тъмни, което означава, че хората са по-склонни да нанасят слънцезащитния крем по-плътно от овлажнителя, което следователно ще им осигури по-силна защита от слънцето. Затова изследователите изрично съветват да се използва за предпазване само специално направен за целта слънцезащитен крем с висок фактор.

 Макар бронзовият тен да се смята за еталон за красота, всъщност вредите от него са многократно по-малки от ползите. Слънцето е най-големият фактор за рак на кожата, както и за поява на бръчки. То изсушава и изтощава кожата, карайки я да старее по-бързо. Нарушава пигментацията и предразполага образуването на петна. Създава несъвършенства по лицето и причинява акне. Митът, че слънцето помага против акне е много силен, но и също толкова неверен. Да, то наистина изсушава пъпките, но в последствие прави цялостната ситуация много по-лоша. Заради всички тези и много други причини – използването на слънцезащитен крем с правилен фактор и правилно количество е жизнено важно за здравето на кожата ни.