frida.bg

Най-добрите храни, които можем да консумираме, според аюрведа

Според аюрведа, храната не е просто средство за набавяне на нужните хранителни елементи, а начин за подхранване на ума, повдигане на духа и ревитализиране на тялото. Няма да е пресилено ако кажем, че храната на Изток е „храна за душата“. Тя трябва да бъде ароматна, вкусна, да бъде приготвена с любов, а не с насилие, както и да бъде прясна и максимално близо до природата. Затова нека видим кои са най-добрите храни, според аюрведа, и как те могат да ни помогнат да поддържаме своя вътрешен баланс?

Прясно мляко

Според аюрведа, ние пием млякото по напълно погрешен начин – пием го студено, направо от хладилника, в комбинация с любимото ни лате или дори „здравословно смути“. За да бъде прясното мляко добра храна за нас, трябва да го консумираме самостоятелно и да го пием ВИНАГИ ГОРЕЩО!

Гхи

Гхи е безценен аюрведичен хранителен продукт с много ползи за здравето ни. Това специално масло се използва от древни времена в Индия в традиционни ритуални церемонии, здравни процедури, както и в кулинарията. Вярва се, че гхи спомага за пречистване на тялото и подпомага цялостното здравословно състояние.

Плодове

Аюрведа ни препоръчва да хапваме много пресни и сезонни плодове, но едно от важните условия е да ги хапваме отделно от другите храни. Важно е да изчакаме поне половин час преди да хапнем нещо друго, ако преди това сме консумирали плод. Най-доброто време за консумиране на плодовете е сутрин на празен стомах, а най-лошото – след хранене под формата на десерт.

Бобови храни

Всички бобови и пълнозърнести храни са прекрасна храна, според аюрведа, но и тук има нещо много важно. Смята се, че това е храна, която трябва да се консумира само на обяд. Хлябът също, дори да е с брашно от лимец или шпелта и приготвен с квас, трябва да се консумира само на обяд, за да бъде организма ни в баланс.

Подправки

Индийската кухня е известна с богатата си употреба на билки и подправки. Както с плодовете, според аюрведа, има сутрешни, вечерни и подправки за всяко време от деня. Най-добрите сред подправките, според аюрведа, са шафранът, кимионът, дафиновия лист, анасон, куркума, синап, кардамом, карамфил, чесън, босилек и др.