frida.bg

Естествен дезодорант за мъже – вижте как да си направите сами

Как ви се вижда идеята за естествен дезодорант за мъже? Да, има такава рецепта, и при това много лесно можете да си я приготвите, много е ефективна и, разбира се, има мъжествен аромат.

Този естествен дезодорант за мъже може да стопира естествената миризма на тялото с помощта на етерични масла и други естествени съставки.

Содата за хляб има много високо рН около 9, докато защитната киселинна мантия на кожата е около 4,5 рН. Някои хора смятат, че това е една от причините за кожно дразнене и зачервяване, което предизвикват дезодорантите.

Но в тази рецепта освен известната съставка сода за хляб, която предотвратява миризмата, има  и други съставки, които служат за същата цел, но са нежни към кожата.

Царевичното нишесте помага за леко усвояване на влагата в областта на подмишниците. Диатомичната пръст прави същото и добавя антимикробни свойства. Когато потта се среща с бактериите върху кожата, възниква миризма. Добавянето на антимикробни съставки в дезодоранта помага да се реши този проблем.

Няма алуминий!

Няма достатъчно доказателства за вредата, която алуминиевата токсичност причинява, но е по-добре да я избягваме. Дезодорантите против изпотяване съдържат алуминиеви частици за намаляване на потта. Естествените дезодоранти позволяват на организма неговите естествени детоксикационни процеси да работят, което е добре за тялото.

Този естествен дезодорант за мъже може да стопира

Естествено ароматизиран с етерични масла

Срещат се над 3100 химикала, използвани в ароматите, които не се посочват в етикета на продукта.

Така че, за тези, които искат да миришат добре (безопасно!) има по-добра опция! Етеричните масла миришат страхотно и предлагат важни ползи за здравето и настроението. За мъжката грижа за кожата са подходящи мускусни или горски аромати.

Някои етерични масла могат безопасно да се използват в по-големи количества от други. Някои причиняват фоточувствителност, когато се използват над определен процент.

Ето няколко подходящи аромати:

Кипарис

Кедрово дърво

Смирна

Чаено дърво

Сандалово дърво

Пачули

Сладък портокал

Бергамот (фототоксичен)

Лимон (фототоксичен)

Мандарина

Ягодови зрънца

Канела

Карамфил

Ето защо етеричните масла в тази рецепта за естествен дезодорант за мъже работят:

Кипарис – действа стягащо на порите и свежда до минимум изпотяването, но без да го спира (защото е здравословно!). Също така помага за облекчаване на стреса и действа като антисептик.

Сладък портокал – противогъбичен, антибактериален и не предизвиква фоточувствителност.

Необходими са ви:

¼ чаена лъжица прах царевично нишесте

3 супени лъжици сода за хляб

2 супени лъжици диатомична пръст

6 супени лъжици кокосово масло

1.5 супена лъжица пчелен восък

8 капки етерично масло от портокал

18 капки етерично масло от кипарис

8 капки етерично масло от тамян или етерично масло от елхови игли

 

Как да го приготвите

В топло-поносим стъклен буркан добавете пчелния восък и кокосовото масло и го сложете на водна баня в тенджера, докато се стопи.

Извадете буркана върху подложка или кърпа и го оставете да се охлади за една минута. Разбъркайте в него и другите съставки и съхранявайте дезодоранта в буркана, в който сте го направили!

 

 

Снимки: pixabay