frida.bg

Желатинът и неговите изненадващи ползи за здравето ни

Може би свързвате желатина с онези цветни, ароматизирани и далеч от здравословното желирани бонбони. Да, със сигурност желираните десерти не са здравословен избор, но желатинът, от който се приготвят има изненадващи ползи за здравето ни в чист вид.

Желатинът всъщност представлява екстракт от колаген, който се извлича от костите, хрущяла и кожата на животни. Колагенът е фиброзен протеин, който държи свързани мускулите, ставите и кожата. Извлечен, колагенът се превръща в това, което ние познаваме като желатин.

Той е безцветен, няма мирис, а поставен в гореща вода се разтваря и създава плътна желеобразна структура. Желатинът е полезен за здравето и може да се добавя в здравословни рецепти, които имат нужда от повече плътност като супи, сосове и десерти. Нека не го подценяваме, защото…

Желатинът може да подпомогне нашето здраве, защото …
Обогатява диетата с протеини

Това е една от големите ползи от употребата на желатин. Той се препоръчва като още един начин да снабдим диетата си с повече протеини. Желатинът съдържа 98-99% протеин, но като цяло има ниска хранителна стойност в сравнение с другите източници на протеин. Той има високо съдържание на аминокиселините глицин и пролин, хидроксипролин, глутаминова киселина, аланин, аргинин и др.  Трябва да отбележим, че желатинът не съдържа мазнини.

Подобрява храносмилането

Желатинът стимулира производството на храносмилателни ензими, които са изключително важни за доброто храносмилане. Освен това, желатинът може да ни помогне да изхвърлим задържаната вода, както и да ни помогне да се справим с проблеми на отделителната система, какъвто е запекът.

Подобрява състоянието на ставите

Лизинът, който се открива в състава на желатина, всъщност заздравява ставите и също така, подпомага абсорбацията на калция, което случи като превенция срещу загуба на костна плътност. Колагенът, от друга страна, ще подобри функциите на ставите и ще ни помогне да се справим с възпалителните процеси.

Подобрява състоянието на нашата кожа

Голямото съдържание на колаген в желатина ще ви помогне да подобрите състоянието на вашата кожа, както и да се справите с фините линии, бръчиците и отпускането на кожата, които настъпват с възрастта.