frida.bg

Йога нидра: изкуството на релаксацията, от което се нуждаем

Йога нидра ни потапя в дълбоките нива на релаксацията и в същото време преобразява нервната ни система. Тя ни помага да презаредим енергията си, да повишим своята жизненост и да се възстановим пълноценно след натоварен и стресиращ ден. В йога нидра се използва силата на насочената мисъл – когато насочваме съзнанието към определена част от тялото ни ние активираме нервите в тези части и осъзнато ги отпускаме.

Йога нидра използва силата на ума, включвайки визуализации, които отключват скрити потенциали у нас. В йога се смята, че където е нашият ум, там изтича нашата енергия. Ако мислим за стресиращите си задължения у дома и в работата, нашата енергия изтича там. Например, можем да насочим вниманието и концентрацията си към желано състояние, например покой, релаксация, любов, изобилие. По този начин ние всъщност започваме да ги материализираме.

Как да овладеем изкуството на релаксацията вкъщи?

Поставете одеало или йога постелка на земята. Легнете по гръб в шавасана или мъртва поза. Раздалечете стъпалата едно от друго и ги отпуснете. Ръцете са отпуснати в страни от тялото с длани, обърнати нагоре. Ако ви е хладно, поставете одеало или шал върху вас, за да създадете усещане за мека, приятна топлина.

Затворете очи. Уверете се, че се чувствате комфортно и приятно. Насочете вниманието си към дишането си и започнете осъзнато да забавяте както вдишването, така и издишването. Дишането е изключително важно за постигането на пълна релаксация. Визуализирайте дъха си – при вдишване се изпълвате с енергия и виталност, при издишване – се освобождавате от напрежение и стрес.

Фокусирайте вниманието си и останете присъстващи. Вашето тяло е тук и сега. Вашия ум е тук и сега. Вашето същество присъства в настоящия момент. Когато постигнете състояние на пълно присъствие насочете вниманието си към дясното стъпало. Осъзнайте го, почувствайте го и го отпуснете. Придвижете съзнанието си към дясно коляно, дясно бедро, дясна тазобедрена става. След това повторете осъзнатото отпускане с ляво бедро.

Придвижете осъзнатостта си последователно към областта на корема, пъпа, гърдите, гръбначния стълб, раменете, ръцете, гърлото, шията, лицето и скалпа. Нека вниманието ви нежно обгърне цялото ви тяло в прегръдка от релаксация, покой, пълна отпуснатост. Останете в това състояние 20-30 минути.

Не бързайте да излезете от него. Йога нидра ще подпомогне тялото ви да се възстанови след емоционални, ментални и физически предизвикателства. Дайте си време за релаксация, заслужавате го!

Снимка на корицата: @Flavia Sadler