frida.bg

Как да приготвим аюрведично „капучино“ с куркума?

Куркумата придобива все по-голяма популярност и сигурно се превръща в новата суперхрана, която просто трябва да имаме вкъщи! Тя притежава пикантен, топъл и леко горчив вкус, който я превръща в идеалната подправка за любимото ни къри, яхния или ризото. Куркума е много характерна за аюрведичната кухня. Смята се, че благодарение на богатството от вкусове, които съдържа, тя балансира трите доши – вата, кафа и пита. Така тя създава вътрешно равновесие между елементите, както и баланс на енергията в тялото, емоциите и ума ни.

Куркума съдържа куркумин, на който дължи и характерния си жълт цвят. Куркуминът притежава изключително силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той ще ни помогне да неутрализираме свободните радикали и също така ще ни помогне да се справим с хроничното възпаление, което стои в основата на т.н. „модерни“ болести като рак, метаболитен синдром, Алцхаймер и др.

Предлагаме ви две изключително полезни рецепти за аюрведично „капучино“, което можете да си направите вкъщи. Можете да пробвате топлия и студения вариант. Изберете студено капучино за топлите дни и топло за студените. Така допълнително ще балансирате тялото си и ще се заредите с антиоксиданти. Да, и с вътрешен баланс!

Топло антиоксидантно „капучино“

Какво ви трябва?

  • 2 ч.ч. мляко (краве, бадемово, кокосово, оризово и т.н.)
  • 1 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. канела
  • щипка черен пипер
  • щипка джинджифил
  • щипка лю пипер „кайен“
  • 1 с.л. мед

Как да го приготвим?

Поставете всички съставки в блендер и смесете, докато се получи еднородна смес. След това поставете в съд и затоплете „златното“ мляко на котлона. Вашето аюрведично „капучино“ е готово, изпийте го веднага!

Студено антиоксидантно „капучино“

Какво ви трябва?

  • 1 ч.ч. вода (на стайна температура)
  • ¼ ч.ч. пълномаслено кисело мляко
  • щипка сушена и стрита куркума
  • 2 щипки сух джинджифил
  • ¼ ч.л. прясно смлян черен пипер
  • ¼ ч.л. сух кимион

Как да го приготвим?

Поставете водата в голям буркан, добавете киселото мляко и всички подправки. Затворете буркана с плътно затваряща се капачка и разклатете силно с ръце, докато съставките започнат да се смесват. Разбъркайте с дървена лъжица по възможност и разбийте отново. Разбъркайте и повторете отново, докато не получите гладка консистенция. Изпийте тази супер напитка на момента!