frida.bg
косата

Как да подхраним косата си (само) с домашни средства?

Ако косата ви е изтощена, вероятно вече сте го забелязали по сухите и цъфтящи краища, както и липсата на блясък. Силното слънце, морската вода и липсата на достатъчно витамини и минерали в диетата ни допълнително утежняват състоянието на косата ни. Ако току-що сте се прибрали от лятната си ваканция и косата ви има нужда от „спешно възстановяване“ или просто искате да се погрижите за краищата си в края на работната седмица – тези домашни терапии са всичко, от което имате нужда!

Топъл масаж с ароматни масла

Как да го направим? Лесно. Трябва ви 1 ½ с.л. зехтин за дълга коса или ½ с.л. за къса. По желание можете да добавите етерично масло, например розмарин, чаено дърво или лайка. Затоплете зехтина на водна баня, така че температурата му да е приятна за кожата. След това нанесете по скалпа и му направете бавен прецизен масаж. Завийте главата с кърпа и оставете скалпа и косата си да поемат маслото и да се подхранят в дълбочина за около 30 минути. След това внимателно отмийте с шампоан с натурални съставки.

Експресна маска с мед

Тази супер лесна и ефективна маска ще остави косата ви мека и нежна, а скалпа ви – дълбоко подхранен. Използвайте самостоятелно върху косата (имайте предвид, че медът се отмива лесно!) или смесете 1 с.л. мед с 1 с.л. зехтин, за да приготвите една изключително лечебна терапия за косата си за нула време. Отново завийте главата с кърпа и оставете скалпа и косата си да поемат съставките за около 30 минути. След това внимателно отмийте с шампоан с натурални съставки.

Авокадо-терапия

Авокадото е супер полезно върху препечена филийка, но и върху нашата изтощена коса. Този супер плод ще я подхрани и ще съживи сухите ви краища. Просто смачкайте с вилица 1 цяло или ½ авокадо, в зависимост от дължината на косата си. Направете авокадото на гладка каша, за да се разнесе по-лесно. След това нанесете по краищата на косата ви и скалпа. Завийте с кърпа и оставете да подейства 10 минути, след което старателно отмийте с шампоан с натурални съставки.

Бързо възстановяване с кокос

Смесете 3 с.л. кокосово масло с 3 капки етерично масло от лавандула и нанесете по дължините на вашата коса. Завийте с кърпа и оставете да подейства 20 минути. Тази маска е супер ефективна и изисква минимум съставки. Просто си вземете качествено кокосово масло и етерично масло с успокояващия и релаксиращ аромат на лавандула!