frida.bg

Как да разберем, че пием твърде много … вода?

Важно е да пием достатъчно вода, за да може тялото ни да функционира по-оптимален начин. Но възможно ли е да пием прекалено много вода? Понякога в стремежа си да бъдем хидратирани отиваме до другата крайност. Ако се тревожим твърде много от дехидратацията, трябва да знаем, че прекаленото пиене на вода може да има не по малко опасни последици за здравето ни.

Съществува понятието „водна интоксикация“, позната още и под името „хипонатремия“.  Това състояние се характеризира с драстичен спад в нивата на натрий в кръвта. Натрият е изключително важен за поддържането на артериалното налягане, нервната система, както и на водния баланс в тялото. Когато пием прекалено много вода настъпва спад в нивата на натрий, т.е. в тялото ни има непропорционално количество сол в сравнение с количеството вода.

Кои са симптомите на натриев дефицит?

Ако тялото ни страда от дефицит на натрий вероятно ще изпитваме редица симптоми.  Едни от най-осезаемите знаци, че страдаме от хипонатриемията са гадене и повръщане, главоболие, сънливост и умора, загуба на апетит, както и проблеми с настроението като раздразнителност и избухливост. Ниските нива на натрий предизвикват също така мускулна слабост, спазми, безпокойство и объркване.

Как да разберем, че пием повече вода, отколкото е неoбходимо?

Natural Tea

Носите бутилка вода навсякъде със себе си

Искате да бъдете максимално хидратирани и носите бутилка с вода навсякъде със себе си, дори и когато отивате до магазина. Е, това може да ви се струва добра стратегия, чрез която да си набавите необходимото количество вода, но може да бъде и стратегия, която ще доведе до обратния ефект.

Пиете вода, когато не сте жадни

Чувството за жажда е сигналът, който тялото ни изпраща, когато има нужда от вода. Ако пиете вода, без да сте жадни, това може да е знак, че прекалявате с хидратацията.

The dreamer

Посещавате тоалетната твърде често

Ако имате позиви да уринирате през половин час през деня и често ставате през нощта, това може да е знак, че приемате повече вода, отколкото тялото ви се нуждае.

Страдате от хронична умора

Както знаем, бъбреците ни са отговорни за филтрацията на водата, която консумираме през деня. Когато пием твърде много вода всъщност изтощаваме бъбреците, което предизвиква освобождаване на стресови хормони. Te на свой ред ни карат да се чувстваме уморени през цялото време. Затова пийте вода само, когато сте жадни и тялото ви има нужда и щадете бъбреците си!