frida.bg
„ Хипократ и Пегас “

Посетете изложбата „ Хипократ и Пегас “, в която ще се „срещнете” с писатели медици от Възраждането до днес

Може би на пръв поглед не звучи особено интересно да се видят тези автори, но само като си спомним, че един от най-големите и обичани колоси в българската литература – Димитър Димов, е представител на медицинското съсловие, и ни става някак мило и свидно. А наред до неговото име стоят и имената на Никола Фурнаджиев и Валери Петров, които също са представители на медицинското съсловие. Няма как уважението към пишещите медици не просто да се вдигне, но изгрява с още по-голяма светлина. Изложбата „ Хипократ и Пегас ” ще бъде открита в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

На изложбата ще бъдат представени писатели медици от Възраждането до днес.

Откриването на изложбата „Хипократ и Пегас“ ще се състои на 26 юни 2018 г. от 18:00 ч. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тази интересна връзка между писателския талант и медицинската професия, като една симбиоза ще се види в образите на известни творци от родната литература, които са завършили медицинско образование. И, разбира се, ще бъдат показани и най-големите имена в българската медицинска наука, които са имали художествени изяви.

Изложбата “ Хипократ и Пега „включва известни личности от Възраждането до наши дни

Представителите от Възрожденската епоха имат пряко отношение към темите за борбата за независима българска църква и създаването на модерно образование. Тук са имената на: Петър Берон, Иван Селимински, Васил Априлов, Иван Богоров, Никола Пиколо. Българската медицинска наука и общественото здравеопазване след Освобождението също имат свои предтавители, като Асен Златаров, Моско Москов, Христо Стамболски, Владимир Несторов, Тончо Радев и др. В този период са и лекарите, които познаваме от литературата – Никола Фурнаджиев, Валери Петров, Владимир Полянов и много други.

Димитър Димов
Димитър Димов
Най-големият български писател, представител на лекарското съсловие – Димитър Димов, има специално отделено място в експозицията

Той е представен с неговите равнопропорционални постижения и в двете области – на литературата и медицината. Ще го видим освен като писател и като професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни.

Съюзът на писателите лекари в България „Димитър Димов“, Българският лекарски съюз, Националният литературен музей и Съюзът на българските писатели са предоставили Документалната експозиция.

А архивните материали идват от фондовете на Националния литературен музей, Музея по история на медицината във Варна, лични и семейни архиви.

Изложбата се прави в чест на 109-годишнината от рождението на Димитър Димов. Неин автор е Анна Свиткова, а художник – Ивелина Велинова.