frida.bg

Четири чаши кафе на ден са полезни за сърдечната система

Ползите за здравето на кафето могат да бъдат редовно оспорвани, но ново проучване свързва консумацията на кофеин с подобрено сърдечно здраве, разказва Independent. Оказва се, че всъщност консумирането на четири чаши кафе на ден може да помогне за предпазването на сърдечно-съдовите клетки от увреждане и да им помогне да се регенерират.

В проучване, публикувано в списание PLOS Biology изследователи от Heinrich-Heine-University и Изследователският институт за екологична медицина в Дюселдорф, Германия учени откриха, че кофеинът може да подобри здравето на клетките, които лизират артериите и вените, като по този начин укрепват способността си да се възстановят от нанесените от други действия щети.

Изследователите предполагат, че пиенето на кафе – или други кофеинови напитки – може да бъде особено полезно за възрастните хора, които са по-застрашени от сърдечни проблеми, отколкото по-младите хора.

Според изследването кофеинът предизвиква движението на протеин, наречен р27, в митохондриите, което в крайна сметка води до защита на сърдечните мускулни клетки от клетъчна смърт и помага за възстановяване на сърдечния мускул. Изследването е проведено на мишки, но от резултатите изследователите заключиха, че пиенето на четири чаши кафе е оптимално за хората.

В експеримента кофеинът е помогнал за защитата срещу сърдечно увреждане при преддиабетични, затлъстели мишки и при възрастни мишки. Според изследователите тези резултати могат да помогнат за създаването на потенциално нова терапевтична терапия не само при сърдечно-съдови заболявания, но и за подобряване на цялостното здравословното състояние.”

„Тези изследователи са открили, че протеин, наречен p27, е важен за възстановяване след сърдечен удар при мишките и че функцията на p27 се усилва от кофеина. Това са много интересни открития, но трябва да бъдат потвърдени в клинични проучвания, преди да можем да кажем дали кофеинът наистина е полезен за след сърдечен удар при хората“, коментира изследването, професор Тим Чико, професор по сърдечно-съдова медицина и почетен кардиолог от Университета в Шефилд.

„Не мисля, че хората трябва да пият повече кафе в отговор на това проучване, но хората, които вече пият кафе, могат да бъдат уверени, че може да имат ползи за здравето“, допълва той.