frida.bg

Защо постоянно сте гладни (и какво да направите по въпроса)?

Ако през по-голямата част от деня сте гладни и не можете да отслабнете, въпреки че значително сте намалили калориите – това може да се дължи на високи нива на кръвната захар. Не е нужно да сме диагностицирани с диабет, за да страдаме от симптомите на повишената кръвна захар. Някои храни като захарните изделия и газираните напитки драстично увеличават глюкозата в кръвта, а заедно с това и нашия апетит. Първата стъпка към превенцията на диабет е да идентифицираме проблема, както и да избягваме нещата, които предизвикват рязко покачване в нивата на кръвната захар. Вижте някои от изненадващите причинители на високите нива на глюкоза, както и на т.н. вълчи апетит?

Липса на антиоксиданти

Можем да намерим антиоксидантите във плодовете и зеленчуците, но голяма част от нас просто не хапват достатъчно от тях. Това може да доведе до липса на достатъчно антиоксиданти в организма ви, а според нови изследвания те подпомагат баланса на нивата на кръвна захар в кръвта ни. За да увеличим приема на антиоксиданти е добре да консумираме зелен чай, куркума, чесън, розмарин, броколи, червено грозде и ябълки.

Липса на здравословни мазнини

Ако сте на диета и сте решили да изключите мазнините от менюто си това може да е причината за вашия вълчи глад. Недостатъчното количество здравословни мазнини в диетата ви може да доведе до увеличаване на нивата на кръвна захар, както и до симптоми като умора и липса на концентрация.

Ниски нива на витамин В

Според нови проучвания нивата на кръвна захар се регулират от витамините от групата В. Когато някой витамин от В-комплекс ни липсва това може да доведе до увеличаване на нивата на кръвната ни захар. Можете да си набавите витамините от групата В като хапвате повече пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци като спанак, броколи, брюкселско зеле, бадеми и соя.

Честото хапване

Честото леко похапване между храненията  може да предизвика нивата на кръвната ви захар и да ги извади от равновесие. Опитайте да се придържате към хранене три пъти дневно и определете две леки закуски между храненията. Оставете пространство, в което храносмилателната ви система да си почине и възстанови.

Високите нива на стрес

Когато сте под стрес, тялото ви работи извънредно, за да ви помогне да се справите със стресираща ситуация. Това е просто един от начините, по който тялото ни да се справи с ситуации, които изискват „борба или бягство“. Така се освобождава адреналин, който ни дава енергия, но и глюкоза от черния дроб, която мускулите складират като резерва. Ако искате да държите нивата на глюкоза в баланс опитайте да намалите стреса и да се погрижите за своя емоционален и психологически баланс!