frida.bg

Google разработва Изкуствен интелект, който предсказва смъртта

От заглавието можете да се подведете, че става въпрос за ужасяващ и плашещ метод да се предскаже каква е продължителността на живота на един човек. Разбира се, става въпрос за нещо съвсем различно и функционално – невронна мрежа, която може да помага на лекари да разбират колко опасно е състоянието на даден пациент и на база данните да реагират.

Технологията все още има нужда от усъвършенстване и подобряване, но се смята за една от най-надеждните в сферата до момента. Изкуственият интелект изчислява какъв е шансът на даден човек да почине в скоро време, на база на медицинското му състояние. Тя вече е успяла да предскаже смъртта на жена в напреднал стадий на рак на гърдата. Компютърът в болницата оценил вероятността за гибелта на жената на 9.3%, а на Google – на 19.9%.

По-надеждната прогноза се осъществява, благодарение на анализите на стотици хиляди медицински документи. Невронната мрежа първо анализира медицински картони на починали хора, както и причините за тяхната смърт и после, на базата на огромно количество данни, е способен с голяма точност да предвиди какви са шансовете на други хора с подобни симптоми. В момента тя е способна да анализира невероятните 75 639 факторa.

Освен зловещото качество да предвижда смъртта, изкуственият интелект на Google се учи и да предсказва дали ще оздравее пациента, за колко време и колко ще е дълъг престоя му в болницата, както и колко голям е шансът той да бъде хоспитализиран отново. Предстоят много големи тестове в Индия, след което се предполага, че ако софтуера се представи добре, той ще намери място в болниците по целия свят.

Целта на подобен изкуствен интелект е да улесни работата на медиците. Критиците на технологията обаче твърдят, че тя може да бъде използвана против хората, като например – застрахователните компании да отказват, на база подобни технологии, да изплащат пари, ако пациента има висок процент на шанс за смъртност.