frida.bg
50 нюанса сиво

50 нюанса сиво и по-добрите от него еротични филми

Премиерата на 50 нюанса сиво е на филмовия фестивал в Берлин през 2015. Въпреки валящите негативни отзиви и от критиката, и от зрителите, пазарният успех на филма е неоспорим. Той разбива няколко рекорда по посещаемост и печели над 570 милиона долара. Може би донякъде това се дължи и на старателно планираната маркетингова кампания, която започва повече от година преди излизането му.

Филмът е номиниран за многобройни награди за оригинална песен и музика, включително Оскар и Златен глобус. Печели Златна малинка за най-лош филм, най-лош актьор, най-лоша актриса, най-лоша екранна двойка и най-лош сценарий.

Изпълнителката на главната роля Дакота Джонсън пък получава номинация за „Актрисата, която има най-остра нужда от нов агент”… Въпреки това интересът към филма явно е достатъчно силен, за да получи той не едно, а цели две (засега) продължения.

Може би всъщност не конкретният филм, а темата, която той разглежда предизвиква интерес и вълнение у зрителите. 50 нюанса сиво обаче не е нито първата, нито най-добрата еротична драма на големия екран. Ето някои негови предшественици, които са утъпкали пътеката, по която той върви:

 

The Image (1975)

Отзивите за него включват „Ултра еротичен”, „Най-добрият мръсен филм, правен някога” и „Смущаваща смес от изкуство и порнография”. История от света на сексуалната доминация и подчинение, включваща две жени и един мъж. Красиво режисирана от легендарния Радли Мецгер – творец, интересуващ се не само от красотата, голотата и секса, а и от развитието на героите, интересните и последователни сюжетни линии, символизма и психологията на сексуалното поведение. На повърхността изглежда, че един от главните герои е подчинен, а другите двама имат пълен контрол. На финала обаче зрителят трябва да реши сам за себе си кой от тримата е в позиция на силата.

 

Maîtresse (1976) Господарка

Един от ранните филми на Барбет Шрьодер – име, което говори само за себе си. Дребен крадец (27-годишният Жерар Депардийо в една от първите си главни роли) прониква в къща, която се оказва обитавана от професионална доминатрикс. Въпреки че този свят е твърде далечен от него, двамата се оказват необяснимо привлечени един към друг. Странен и енигматичен, филмът е смятан навремето за толкова скандален, че е бил забранен в Англия. Зрителите се питат кое е основното в него – любовната история или ярките сексуални визии? Така или иначе, филмът е разтърсващ, провокативен и невъзможно да бъде забравен.

 

9 ½ Weeks (1986) Девет седмици и половина

Мики Рурк играе в не един и два филма, определяни като еротичен трилър или драма – да споменем Body Heat (1981) на Лорънс Каздан, вдъхновен на свой ред от Double Indemnity (1944) и Out of the Past (1947); незабравимият Angel Heart (1987) на Алън Паркър, в който си партнира със секс-символи като младата Лайза Бонет и неостаряващия Де Ниро или Wild Orchid (1990), зареден с горещо еротично напрежение и прекрасните Каре Отис и Жаклин Бисе.
В Девет седмици и половина го виждаме с блестящата Ким Бейсингър в сцени, сметнати за „прекалено изразителни” за американската публика в една история за обмен на енергия и сексуално пробуждане.

 

Basic Instinct (1992) Първичен инстинкт

Майкъл Дъглас и Шарън Стоун с неотразими превъплъщения в един разказ на режисьора Пол Верховен, преплитащ бруталност, манипулация и прелъстяване… Въпреки че според някои той е неприятен, нелогичен, неморален и тревожещо интригуващ, филмът е безспорно класика в жанра – повече от четвърт век след излизането му рейтингът му продължава да расте. Оплют от критиката, той разбива боксофиса и прави Шарън Стоун звезда.

 

Eyes Wide Shut (1999) Широко затворени очи

Никол Кидман и Том Круз в най-добрата си форма, под вещото ръководство на Стенли Кубрик. Последният е автор и на сценария, който транспонира една история от Виена в началото на 20 век в Ню Йорк през 90-те. Мнозина са шокирани (поне привидно) от нея и приключенията на главните герои в подобната на сън атмосфера на безименно тайно общество, маски, оргии… Над 50 критици го избират за най-добрия филм на 1999, единодушни за дълбочината му на изследване на човешката душа и впечатляващата кинематографична работа.

 

Secretary (2002) Секретарката

Това не е първият филм, който замесва Джеймс Спейдър не съвсем стандартни сексуални истории – спомнете си Секс, лъжи и видео. Тук на садомазохистичната романтика между него и наивно изглеждащата героиня на Маги Джилънхол е погледнато от трагикомичен ъгъл. За ролята си на Секретарката тя печели 7 награди и още 14 номинации, а филмът получава специален приз за оригиналност на Sundance Film Festival.

 

Nymphomaniac (2013) Нимфоманка

Дори самото му име е толкова скандално, че променят изписването му на стилизираното NYMPH()MANIAC. В тази пет и половина часова сага Ларс фон Триер е събрал цяла плеяда известни имена – Шарлот Генсбур, Стелан Скарсгорд, Стейси Мартин, Шая Лабъф, Крисчън Слейтър, Джейми Бел, Ума Търман, Уилем Дефо и др., за да говори по своя специален начин откровено за сексуалността, емоциите, свързани с нея и отражението ѝ върху всички аспекти на живота.