Знаете ли, че обиковнените глухарчета, които растат на всяка тревна площ, всъщност са билка и можете да ги ядете и пиете? Те са чудесни и за здравето!
Повечето хора мислят за глухарчето като за непотребен цъфтящ бурен. Но те прочистват черния дроб, подходящи са за инфекции на пикочните пътища и имат още доста невероятни ползи. Може да се използва цялото цвете: цветовете – в напитките, листата – в салатите, и корените, които се пекат – се използват като заместител на кафето.
Чай от глухарчета
Този „плевел” е идеалното растение, което е на грешното място. Много растения, които хората смятат за плевели всъщност имат здравни свойства, за които плащаме под формата на добавки …
Глухарчетата съдържат значителни количества витамини А, С, К и В, плюс минерали като магнезий, цинк, калий, желязо, калций и холин.
Вижте как можете да го консумирате като освежаващо и много вкусно лятно питие.
Важна забележка: Не използвайте глухарчета от пръскана с пестициди зона, която използват животните. Търсете възможно от най-чисти места.
Съставки
1 четвърт свежи цветове от глухарче
1 чаша гореща вода
2-3 супени лъжици сушени листа стевия или друг полезен подсладител.
½ чаша листа от малина
3 л студена вода
Сок от лайм
Приготвяне
Вземете глухарчетата пресни. Трябват ви от тях само жълтите части на цветето.
Изплакнете добре с хладка вода.
В буркан или чаша, изсипете горещата вода върху листата стевия и листата на малината, ако използвате и разбъркайте добре.
Оставете 5-8 минути и след това извадете билките.
Изсипете подсладената течност в стъклен съд.
Добавете сока от лайм и след това студената вода и разбъркайте добре.
Добавете цветовете на глухарче и внимателно разбъркайте.
Охладете за най-малко 3-4 часа или докато е напълно охладено и сервирайте. Можете да извадите цветята или да ги излеете в чашите. Много ефектно се получава и ако ги замразите в кубчета лед за декорация!
Използвайте в рамките на 36 часа за най-добър вкус.
Снимки: pixabay