frida.bg
глухарчета

Рецепта за студен чай от глухарчета с лайм

Знаете ли, че обиковнените глухарчета, които растат на всяка тревна площ, всъщност са билка и можете да ги ядете и пиете? Те са чудесни и за здравето!

Повечето хора мислят за глухарчето като за непотребен цъфтящ бурен. Но те прочистват черния дроб, подходящи са за инфекции на пикочните пътища и имат още доста невероятни ползи. Може да се използва цялото цвете: цветовете – в напитките, листата – в салатите, и корените, които се пекат – се използват като заместител на кафето.

Чай от глухарчета

Чай от глухарчета

Този „плевел” е идеалното растение, което е на грешното място. Много растения, които хората смятат за плевели всъщност имат здравни свойства, за които плащаме под формата на добавки …

Глухарчетата съдържат значителни количества витамини А, С, К и В, плюс минерали като магнезий, цинк, калий, желязо, калций и холин.

Вижте как можете да го консумирате като освежаващо и много вкусно лятно питие.

Важна забележка: Не използвайте глухарчета от пръскана с пестициди зона, която използват животните. Търсете възможно от най-чисти места.

Съставки

Съставки

1 четвърт свежи цветове от глухарче

1 чаша гореща вода

2-3 супени лъжици сушени листа стевия или друг полезен подсладител.

½ чаша листа от малина

3 л студена вода

Сок от лайм

Приготвяне

Приготвяне

Вземете глухарчетата пресни. Трябват ви от тях само жълтите части на цветето.

Изплакнете добре с хладка вода.

В буркан или чаша, изсипете горещата вода върху листата стевия и листата на малината, ако използвате и разбъркайте добре.

Оставете 5-8 минути и след това извадете билките.

Изсипете подсладената течност в стъклен съд.

Добавете сока от лайм и след това студената вода и разбъркайте добре.

Добавете цветовете на глухарче и внимателно разбъркайте.

Охладете за най-малко 3-4 часа или докато е напълно охладено и сервирайте. Можете да извадите цветята или да ги излеете в чашите. Много ефектно се получава и ако ги замразите в кубчета лед за декорация!

Използвайте в рамките на 36 часа за най-добър вкус.

Добавете цветовете на глухарче

 

Снимки: pixabay