frida.bg

Какво се случва с тялото ви, когато не спите достатъчно?

Какво точно се случва с тялото ви, когато не спите достатъчно? Всички знаем, че трябва да спим поне 8 часа всяка нощ, за да може тялото ни пълноценно да отпочине и да се възстанови. Но колко от нас го правят? Повечето хора нямат проблем да се разделят с час или два от своя нощен сън, за да отидат на бар с приятели или да почетат книга. Какво значение, че чертичките на часовника отбелязват няколко часа след 12:00. Е, всъщност има значение! Според невролозите мозъкът ни се възстановява най-пълноценно между 12:00ч. и 15:00ч. Когато системно пропускаме този времеви интервал всъщност не се наспиваме, а в тялото ни започват да се случват процеси, които сигнализират за тотално изтощение. Ето какво се случва с тялото ни, когато имаме навика да спим дори и няколко часа по-малко от препоръчителното!

Когнитивните функции отслабват

Когато мозъчните функции не могат да се възстановят качествено естествено когнитивните функции отслабват, а заедно с това и нашата концентрация, памет и бързина на мисълта. Когато не се наспиваме нашите неврони забавят реакциите си, а това на свой ред води до забавени реакции и когнитивни грешки. Недоспиването може да създаде редица проблеми – от неуслужлива памет до операционни грешки, които могат да ни излязат скъпо.

Промени в настроението

Липсата на качествен сън се отразява на настроението ни като ни прави раздразнителни, подозрителни и агресивни. Лошо настроение или липса на сън? Според последни изследвания хора, които спят между 4-5 часа на нощ само за една седмица увеличават драстично нивата си на стрес, агресивност и депресия. И обратното, след връщане на нормалните часове сън настроението значително се подобрява.

Качване на килограми

Липсата на достатъчно сън е в пряка връзка с качването на килограми и затлъстяването. Когато спим по-малко от 7 часа на нощ в продължение на само една седмица метаболизмът ни се забавя и започваме да пълнеем. В този ред на мисли може да кажем, че качественият редовен сън може също така да ни помогне да намалим обиколката на талията си.

Отслабване на имунната система

Когато тялото ни не може да се възстанови качествено през нощта имунната система отслабва, а това ни поставя в риск, особено в сезона на настинките и вирусите. Това е още една причина да се наспиваме добре – като превенция срещу болестите и силен имунитет.

Загуба на сексуално желание

Когато тялото не се възстановява пълноценно през нощта и двата пола започват да губят либидото си. При мъжете, това е свързано с нивата на тестостерон, които значително намаляват, когато сънят не е пълноценен. При жените, либидото е свързано с настроението и начинът, по който се чувстват. Когато жените страдат от безсъние, тези емоции варират от раздразнение, умора и резки смени в настроението. Това е още една причина да си лягаме навреме – както за здраве, така и за да поддържаме страстта между чаршафите!