frida.bg
злоядо

Ужас! Детето ми е злоядо

Едно от най-разочароващите неща за родителя е детето, което не иска да се храни. Много по-често чуваме и говорим за малчуганите, които преяждат, но какво стои зад детето, което не иска да яде? Това, което трябва да знаете е, че само храната не е причината децата да искат или да не искат да ядат. Причините детето да е злоядо са най-различни. Вижте ги!

Ето кои са най-честите причини вашето дете да е злоядо
Настъпва забавяне в растежа

Около две-три години, например, растежът на децата се забавя и апетитът им следва това забавяне. Това е често срещана причина, поради която детето отказва да яде.

Детето изпитва прекалено голям натиск от ваша страна да се храни

Изследванията показват, че децата, които са карани да вкусят определена храна твърде настоятелно, може да ядат по-малко и да не обичат здравословните храни.

Ако детето ви е в придирчива фаза на хранене, вашият натиск да се храни може да спре съвсем апетита му.

Детето ви има хранителна алергия

Някои деца с хранителни алергии не се хранят добре, особено ако имат множество хранителни алергии. С потенциално много ограничения на храната и ограничения на диетата, тези деца може да се отегчават от ежедневната си диета и да ядат все по-малко.

Ето кои са най-честите причини вашето дете да е злоядо

Детето ви има много чувствителни вкусови рецептори  

Усещането на горчивия вкус е повишен при някои деца и може да доведе до селективно хранене, особено на зеленчуци. Ако го принуждавате да яде зеленчуци, това може да влоши ситуацията.

Вашето дете е чувствително към определени текстури

Вашето дете може да изпитва отвращение от определени текстури, като мокри или хлъзгави храни и да ги избягва. Или може да е чувствително към външния вид или мириса на храната. Чувствителността към храната може да ограничи диетата, което води до лошо хранене.

Детето ви яде основно пакетирани храни

Много деца обичат пакетираните храни и се насочват към няколко любими такива. Това може да изглежда като “не яде”, но най-вероятно яде доста, просто не приема достатъчно хранителни вещества.

Детето ви яде твърде много десерти

Когато детето хапва прекалено често бързи закуски, то всъщност пълни коремчето си. Това лесно може да доведе до лошо хранене с правилните храни.

Докато други деца пълнят корема си със сок или мляко. Всяко от това „засищане”  може да прекъсне апетита на детето за хранене с правилните храни. Капанът със закуските е липсата или ограниченото количество в тях на хранителни вещества.

Детето ви яде твърде много десерти

Може да има твърде много разсейващи фактори около себе си, докато се храни

Детето може лесно да бъде разсеяно от телевизора или играчките на масата, което в крайна сметка може да има отрицателно въздействие върху храненето. Най-добре е да го оставите да се фокусира върху храната и да яде на масата. Може да се върне отново да играе или да гледа телевизия, но по-късно.

Детето е болно

Когато детето е болно, то е склонно да яде по-малко, главно поради намален апетит. Това обикновено не е притеснително, тъй като апетитът се връща, когато се почувства по-добре. Предотвратяването на дехидратацията е най-важният аспект в този случай.

 

Снимки: pixabay