frida.bg

Защо ставаме раздразнителни, когато сме гладни?

Забелязали ли сте колко често ставаме раздразнителни и дори агресивни, когато сме гладни? Способността ни да мислим адекватно за нещо различно от храна намалява. Не случайно един огромен хранителен бранд залага за рекламата си изцяло на едно изречение „Не си ти, когато си гладен“. И макар това да звучи като хитър маркетингов слоган, оказва се, че е напълно вярно, разказва Time.

Дженифър Маккормак, доктор по психология и неврология в Университета на Северна Каролина в Чапел Хил (UNC) и водещ автор на ново проучване, публикувано в понеделник в списание Emotion, решава да се опита да отговори на въпросите защо, ако сме гладни, това може да повлияе толкова много на настроението ни.

Първо, изследователите са поискали от повече от 400 души от цялата страна да направят няколко онлайн експеримента. На една група от тях хората са били показали образи, който имат за цел да предизвикат положителни, неутрални или отрицателни чувства – като кученце, крушка или змия. След това им е било показано умишлено двусмислено изображение – в този случай китайски пиктограф. Мъжете и жените били питани колко са гладни в момента, а след това трябвало да оценят двусмисленото изображение като позитивно или отрицателно. Колкото по-гладни били хората, толкова по-голяма била и вероятността те да съобщят, че изображението е неприятно.

В друго проучване изследователите поискали от около 200 студенти да се хранят непосредствено, преди да влязат в лабораторията. Друга група била пусната в лабораторията гладна. И на двете групи било дадено едно и също упражнение, което трябвало да правят. Стимулационно изведнъж в стаята влязъл професор, който им казал, че за момента не се справят добре и трябва да побързат. После учените анкетирали студентите и открили, че тези, които били гладни, се чувствали много по-изнервени и стресирани от ситуацията, сравнено с тези, които били яли непосредствено преди това.

Оказало се обаче, че не всички хора реагират еднакво на глад. По-голямата част от „гладни“ изпитвали високи нива на стрес в стресова ситуация, но имало такива, при които това не оказвало голямо значение. Учените установили, че има хора, при които физиологичното ниво на глад влияе изключително много върху психологическите фактори. Все още обаче никой не може да отговори на какво конкретно се дължи причината, ако сме изпуснали закуската си, да се чувстваме изнервени.