frida.bg

Музикална терапия – за връзката между музиката и емоциите и влиянието й върху физическото здраве

Със сигурност сте чували за термина „ музикална терапия ”, но какво точно представлява тя и за какви състояния се използва? Дали е само за психическа релаксация или има и физическа лечебна мощ? Ето малко обща информация, а в редовете по-надолу и подробности: Музикалната терапия използва музиката за решаване на редица емоционални, когнитивни и социални проблеми в хората от всички възрасти. Често се използва при хора с увреждания, но лечебните ползи от музиката могат да се ползват от всеки и във всяка възраст. Процесът на правене и слушане на музика може да осигури канал за комуникация и израз, който може да надхвърли това, което лесно се изразява с думи.

Американската асоциация за музикална терапия

Американската асоциация за музикална терапия дефинира музикалната терапия така:

„клинично и базирано на доказателства използване на музикални интервенции за постигане на индивидуални цели в рамките на терапевтични взаимоотношения. Прилага се от професионалист, който е одобрил и който е завършил одобрена програма за терапия с музика“.

Каква е историята на музикалната терапия?

Връзката между музиката и емоциите отдавна се признава. Признава се и способността на музиката да влияе върху умственото и физическото ни здраве. Питагор, Платон и Аристотел са написали всичко за това, как музиката влияе върху здравето и поведението ни. А аборигенските племена от цял ​​свят са използвали музиката като част от своите лечебни изкуства.

Музикалната терапия, като терапия, започва съществуването си през 60-те години

Музикалната терапия, като терапия, започва съществуването си през 60-те години на миналия век. Тогава учени и лекари започват да доказват лечебната сила на музиката с клинични изпитания.

През 70-те години на миналия век музиката „нова епоха“ се очертава като жанр на музиката без разпознаваема хармония, ритъм или мелодия, която се използва за йога, медитация и релаксация.

Днес музикалните терапевти работят в разнообразни условия. Могат да бъдат открити в болници и клиники, училища, центрове за злоупотреба с вещества, домове за възрастни хора и на частна практика.

Какво правят музикалните терапевти?

Те работят индивидуално или с група, за да помагат на своите клиенти да разрешат проблемите си по несловесен, музикален начин. Терапевтът може да започне, като изпълнява  мелодия и след това да покани клиента да се присъедини или да реагира със собствените си инструменти.

Терапевтът може също да поиска от клиента да слуша музика, за да успокои стрес и тревожност. Чрез музикалните отговори, музикалните терапевти измерват емоционалното състояние, физическото и психическото здраве и комуникационните способности на клиента. Правят го с цел да разберат по-добре проблемите му и да формулират бъдещи планове за лечение.

Тъй като се използва за широк кръг хора и проблеми, няма начин да се практикува музикална терапия изобщо. По-скоро терапевтът решава кои техники са най-подходящи за отделния клиент.

Вероятно всеки от нас се пита дали трябва да знаем да свирим на някакъв инструмент,

Вероятно всеки от нас се пита дали трябва да знаем да свирим на някакъв инструмент, дали трябва да можем да пеем или да разпознаваме нотите.  

Не е необходимо да имаме някакъв опит, а терапевтът няма да ни научи да свирим. Целта на сесията за музикална терапия е да изразяваме себе си чрез музиката, като импровизираме и отговаряме на музиката по нови начини, независимо от нивото на уменията ни.

Музикалната терапия работи на различни нива и по различни начини

Доказано е, че музиката, особено парчетата със силен ритмичен елемент, може да повлияе на сърдечната честота и дишането и да стимулира отделянето на ендорфини или натурални обезболяващи. Също така е показано, че намалява напрежението на мускулите и може да бъде много полезно за насърчаване на релаксацията. Музиката може да бъде полезна и за освобождаване на спомени или негативни чувства, които може да са били потиснати, което може да помогне за промяна на поведението ни и да повлияе на поведенчески проблеми. Възпроизвеждането на музика също може да подобри уменията като комуникация и физическа координация.

Доказано е, че музикалната терапия спомага за лечение на депресия и безпокойство и често се използва, за да помогне на възрастни пациенти да се справят със загуба на памет, свързана с болести като болестта на Алцхаймер и деменцията. Музикалната терапия се използва и за облекчаване на болката.

Музикална терапия може да се използва от здрави хора по много начини

Музикална терапия може да се използва от здрави хора по много начини

Дрънкането на инструмент или барабаненето може да облекчи стреса, а слушането на музика може да помогне за отпускането. Музиката също може да бъде важен инструмент за използване при тренировка, за мотивация.

 

Снимки: pixabay