frida.bg
сексуални проблеми

Най-често срещаните сексуални проблеми

Съвременният свят е издигнал в култ секса. Неговите символи са навсякъде в нашето ежедневие. Но както често става, когато се фокусираме прекалено върху едно нещо, то започва да се превръща в проблем. Тази прекомерна фиксация може би е довела до множество сексуални проблеми. Много от нас могат да изпитват сексуални проблеми на различни етапи от живота си и да се чувстват сами, когато се справят с тези трудности. Вижте едни от най-често срещаните сексуални проблеми и не забравяйте, че винаги има решение!

Проблемът може да е свързан с физически състояния и ако е така, е хубаво да потърсите компетентно лекарско мнение. В други случаи се касае за психологически компонент, така че може да е полезно да говорите с терапевт.

Липса на сексуално желание

Ето някои от най-често срещаните сексуални проблеми, които ни пречат да се насладим на сексуалния си живот.
Липса на сексуално желание

Това е първият от често срещаните сексуални проблеми. Загрижеността около нивата на сексуалното желание е толкова обичайна и може да варира от твърде малка, прекалено голяма или никаква. Имайте предвид, че всички ние сме различни и че трябва да почитаме и приемаме тези различия. Според едно изследване липсата на сексуално желание може да бъде изцяло или частично. Частичната загуба на сексуално желание означава, че макар да сте престанали да правите секс с партньора си и може да сте загубили сексуално желание за него, имате сексуално желание към друг човек. От друга страна, пълната загуба на сексуално желание означава, че нямате никакво сексуално желание.

Има много причини, поради които може да ви липсва сексуално желание. Някои събития от живота, като натиск на работното място, отчаяние и ежедневен стрес, могат да превърнат секса в дейност с второстепенно значение. Освен това раждането може да доведе до загуба на сексуално желание за известно време. В допълнение към това, загубата на сексуално желание също е страничен ефект от някои определени лекарства, включително антидепресанти и депресивни заболявания. В някои случаи загубата на сексуално желание може да е отговор на разочарованието, недоволството, гнева или щастието във взаимоотношенията с партньора ви.

Асексуалност

Според изследване на липсата на сексуално желание при мъжете, се е установило, че хората-аскети изпитват малко или никакво сексуално привличане към други хора и това е известно като „сексуална ориентация”. Те все пак формират емоционални привързаности и понякога могат да бъдат сексуални. Тези привързаности обаче по-скоро не са съсредоточени върху сексуалното привличане и възбуда.

Високо сексуално желание

Ако смятате, че имате много силна потребност от секс, трябва да прецените дали вашето състояние е заради вашето лично чувство или е пренос на чуждото такова. Изпитването на високо сексуално желание и многото секс не е проблем и може да бъде положително за отделните хора. Въпреки това, когато има неблагоприятно въздействие върху други фактори в живота ви и засяга връзката ви с партньора, може да имате сексуален проблем.

Това всъщност е един от често срещаните сексуални проблеми при мъжете и жените, така че не бива да пропускате това условие, ако искате да получите добър сексуален живот.

Необичайни сексуални желания

В някои случаи може да имаме сексуални желания, заради които се чувстваме некомфортно, тъй като те са необичайни. Ако имате сексуално желание, което искате да осъществите с партньора си, трябва да прецените дали това е консенсусно действие.

Това всъщност е един от често срещаните сексуални проблеми при жените и мъжете, които не бива да пропускате, особено когато това състояние оказва негативно влияние върху сексуалния ви живот.

Трудности при получаване на оргазъм

Много хора, както мъжете, така и жените изпитват трудности при получаване на оргазъм. А някои хора рядко или никога не изпитват оргазъм. Въпреки че не всички искат да получат оргазъм, за да се насладят на сексуалния си живот, може да имате моменти, когато искате да получите оргазъм с партньора си и когато това не става, е проблем. Тук трябва да анализирате коя е причината. Понякога е физическа, но много по-често е на психическа основа. Вероятно трудно се отпускате.

Необичайни сексуални желания

Проблеми с еякулацията

Преждевременната еякулация означава, че мъжът често еякулира твърде бързо. Понякога това се случва, тъй като мъжът не знае как да контролира своя оргазъм. В резултат на това еякулацията може да се случи преди или непосредствено след проникването, което може да накара мъжа и неговата партньорка да се разочароват. Около 1/3 от мъжете изпитват това състояние в определен момент.

Друг подобен проблем е обратният – забавена еякулация. Това означава, че мъжът не може да еякулира по време на полов акт. Мъжете, които имат забавена еякулация, не могат да достигнат до кулминацията по време на полов акт или могат да еякулират само с по-големи усилия и след дълго време. Това състояние може да има физически или психологически причини. Също така, някои лекарства могат да причинят забавена еякулация.

Болка при полов акт

Друг от проблемите на сексуалния живот, които жените и мъжете могат да изпитат, е болка при полов акт. Според проучване за причините за болезнен секс при жените, се изтъква чувството на болезненост, когато жените не са възбудени достатъчно и започне акт. В допълнение към това, някои сексуални пози могат да причинят по-дълбоко проникване и това може да предизвика болка. Също медицински състояния, включително операция, инфекции на таза и раждания, могат да доведат до болка. От друга страна, мъжете могат да изпитат болка в случай, че препуциумът им е доста стегнат.

 

 

Снимки: pixabay