frida.bg

5 жени откриватели останали в историята

Приключенията сякаш са привилегия на мъжете. Поне така твърди общият стереотип. Но някои жени решават да го загърбят и въпреки че всички и всичко е било против тях, са рискували живота си, втурвайки се непознатото. Днес ще ви представим пет  жени откривателки, подбрани от National Geographic.

Гудридур

Гудридур е известна от исландски приказки „Гринландската сага“. Тя е изследовател, който е живял в Гренландия през X-ти век. Дошла е там с баща си от родната им Исландия. Гудридур се омъжва за сина на Ерик Червеника, който основа Гренландия. Тя и съпругът й се присъединяват към експедиция на запад от Гренландия и достигат бреговете на Северна Америка. Мъжът й умира там, но тя продължава да изследва и участва в колонизирането на Америка в продължение на повече от 2 години.

Жан Барет

Жан Барет е икономка на френския натуралист Филиберт Комерсън. Тя се облича като мъж, за да го придружи по време на околосветската му обиколка с ветроход през 1766 г. Жените не са били позволени на военноморските кораби по онова време и за да се присъедини към експедицията, е било необходимо да се прикрие като мъж. Екипажът накрая разбра, че е жена, но е впечатлен от смелостта и решителността й. Затова, вместо да я убият, й разрешават да остане на кораба. Когато Комерсън се разболял по пътя, Барет се грижела за него, докато не загинал, но след това продължава пътешествието си дори без него. Тя се жени за френски войник и в крайна сметка се върнала у дома във Франция. Това обаче става чак след 10 години изпълнени с плаване, пътешествие и обикаляне на земното кълбо.

Рут Харис

Рут Харис е социалист и моден дизайнр в Ню Йорк през 20-те и 30-те години на миналия век. Тя влиза в света на експедициите заради желанието на съпруга й да донесе първата жива панда в САЩ. Той умира преди да успее да види делото си завършено, но Рут Харис поема нещата в свои ръце дори след смъртта му. Тя стартира собствена експедиция и поема към Шанхай. Преди нея се провалят 12 професионални експедиции със същата цел, но нито една не успява. През 1936 г. обаче Рут успява да донесе първата жива панда в САЩ, правейки я и единствената панда, която живее извън пределите на Китай. Това е нова ера за изследването и опазването на вида.

Делия Акели

Вторият й съпруг Карл Акели я запалва по пътешествията и експедициите. Той е нает като препаратор на Американския природонаучен музей и двойката прави няколко експедиции до Африка, за да събере редки екземпляри за колекцията на музея, въпреки че това означава те да бъдат застреляни и убити. Делия застрелва почти толкова екземпляра, колкото мъжът си, включително и слон. В един момент обаче, след като е застреляла много животни в името на тяхното препариране, Карл заявява, че се чувства като убиец и се отказва. Въпреки че в крайна сметка се развеждат, Делия продължава да пътува до Африка, като води още две експедиции на континента, преди да се ожени за третия си съпруг и да се оттегли от кариерата си като изследовател.

Амелия Еърхарт

Амелия Мери Еърхарт е американска авиаторка, сред първите жени пилоти и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. Тя и навигаторът й изчезват докато летят от Нова Гвинея към остров Хауленд по време на опита й да стане първата жена, извършила околосветски полет. Нейното изчезване се смята за една от най-големите мистерии на последните 100 години като има непрекъснато спекулации какво точно се е случило с Еърхарт. Мистерията беше разгадана едва този месец, след като беше доказано, че останките, открити през 1940 г. на малък остров в Тихия океан принадлежат на Амелия.