frida.bg
парите

Парите и връзките: „тънкият лед“ на взаимоотношенията

Темата за парите (и бившите) безспорно е „тънък лед“, по който повечето влюбени стъпват на пръсти. Поне в началото. Колкото и да искаме да летим на крилете на любовта и безметежното щастие реалността рано или късно ни приканва да се приземим, за да си платим сметките. А когато сме двама, нещата стават още по-сложни.

Кой трябва да плати? Трябва ли да делим всяка стотинка на две? Добра идея ли е да имаме общи финанси? Въпросите са много, но в повечето случаи предпочитаме да заобиколим темата. Сякаш нещата трябва да са ясни от само себе си. А всъщност това съвсем не е така.

Според психологическите проучвания темата за парите е в основата на изключително голям брой проблеми във връзките, както и за немалък брой раздели. Затова ако това е тема, която все още не сте поставили на масата, време е да го направите и да се разберете кой/какво по отношение на парите.

Как да подхванем темата?

парите

Макар това да е важна тема опитайте да не й придавате кой знае каква сериозност. Придържайте се към спокойния тон и опитайте да я подхванете леко и небрежно. Ако не живеете заедно, може просто да попитате другия как си представя нещата със сметките. Повечето двойки сами решават какъв да е техния принцип. Някои от тях избират да си делят сметките, докато други – да се редуват. Трети предпочитат да се придържат към принципа този партньор с по-голям доход да плаща малко повече и т.н.

Ако живеете заедно и споделяте едно домакинство, разговорът трябва да бъде свързан с конкретни договорки. Важно е веки партньор да изкаже как очаква да се разпределят финансите в двойката, за да няма неприятни изненади и раздразнение по темата. Кой какви доходи има и за какво обича да харчи? Как ще плащате наема на апартамента и почивката на морето? Просто сложете всичко на масата и се разберете по този практичен и да, не особено романтичен въпрос.

Защо трябва да сме гъвкави?

Когато живеете заедно и не сте се разбрали кой/какво ще плаща или сте се разбрали да делите сметките си и да поддържате „финансова прозрачност“ опитайте да не бъдете прекалено стриктни. Най-големият риск тук е появата на малки лъжи и укривания, които се натрупват и започват да разяждат връзката отвътре. Ако знаете, че партньорът ви следи и иска да знае за какво харчите парите си, със сигурност ще укриете някоя малка покупка, просто защото искате вие да решавате къде отиват доходите ви. Затова е важно да бъдем открити, но и не прекалено фанатични, що се отнася до парите. Със сигурност това ще ни спести много проблеми и разминавания в отношенията!