frida.bg

5 „пикантни“ факти, които любителите на лютото трябва да знаят

Ако сте сред любителите на пикантния вкус трябва да знаете, че лютото (в умерени дози) прави чудеса за нашето здраве! Независимо дали предпочитате люти чушлета, чесън, куркума, джинджифил или канела – пикантният вкус засилва метаболизма, храносмилането и повишава енергията ни. Пикантният вкус е особено препоръчителен за моментите, в които се чувствате отпаднали, уморени и и липса енергия. Вижте още няколко причини за добавяте щипка чили към обяда си!

Лютото се бори с възпаленията в тялото

Пикантните подправки като куркума, джинджифил, канела и карамфил притежават силни антиоксидантни свойства, които ефективно се борят с възпаленията в тялото ни. Това се отнася с особена сила за куркуминът, намиращ се в екзотичната куркума.

Лютото ни предпазва от бактериални инфекции

Лютите подправки освен че намаляват възпаленията в тялото ни ни помагат да се справим с бактериалните инфекции. Това се отнася с особена сила за куркумата и кимионът, които имат доказани от науката антимикробни и антиоксидантни свойства.

Лютото засилва метаболизма

Ако имате нужда да изгорите мазнините около корема или прост искате да се радвате на бързо храносмилане и лекота в стомаха, добавете щипка чили в храната си! Лютият пипер „кайен“ освен засилване на метаболизма, ще намали и апетита ви, което го превръща в идеалната подправка за отсабващи!

Лютото намалява болката

Капсаицинът, който прави лютите чушлета тооолкова люти, всъщност е една от основните съставки в кремовете, намаляващи болката и отока в тялото. Според нови изследвания, чили също така намалява болката в мускулите и ставите и облекчава болта при ревматоиден артрит и фибромиалгия.

Лютото редуцира стреса

Чувствате ли се приповдигнати след консумацията на пикантна храна? Това е така, защото лютото подпомага освобождаването на ендорфин и допамин, хормоните на щастието, които ни карат да се чувстваме чудесно като в същото време неутрализират стреса. Ако имате нужда да повишите настроението си, да вдигнете нивата си на енергия или просто да се почувствате добре – е, хапнете си нещо пикантно, но не забравяйте мярката!