frida.bg
мицеларната

Истината за мицеларната вода – какво трябва да знаем?

Мицеларната вода се превърна в модерен и лесен начин за почистване на кожата на лицето в последните години, но доколко ефективна е тя? Да, можем да я носим в чантата си и да я използваме за отстраняване на грима. Но може ли тази „тренди“ вода да замести доброто “старо” измиване на лицето с обикновена вода и гел?

Какво всъщност представлява мицеларната вода?

Тази почистваща вода за лице е изработена за първи път в лабораторията на френската козметична компания Bioderma през 1995 година.  Това било наложително за Франция, тъй като по това време те страдали от недостиг на вода. Мицеларната вода дошла като икономично решение за справяне с проблема по отношение на почистването и грижата за кожата.  Тя съдържа специални мицели, които на свой ред представляват маслени суспензии, за които се смята, че абсорбират и задържат излишния себум и замърсяванията от повърхността на кожата.

Какво трябва да знаем за мицеларната вода?

Макар и козметичните компании да ни внушават идеята, че мицеларната вода е най-добрият начин за почистване на кожата, това всъщност съвсем не е така. Да, мицеларната вода безспорно е добро решение за отстраняване на грима, особено когато бързаме и нямаме много време. Но тя действа по същия начин, както и кърпичките за отстраняване на грим – само наполовина.

Мицелите просто разнасят мръсотията и себума по епидермиса, но не го отстраняват напълно. Ако почиствате лицето си само с мицеларна вода вероятно сте забелязали, че порите ви се запушват много повече от преди и кожата ви е много по-склона към поява на несъвършенства.

Неслучайно повечето гримьори използват мицеларната вода само като подготовка към същинското почистване с измиващ гел и обикновена вода. Да, мицеларната вода върши страхотна работа и отстранява близо 90% от замърсяването по кожата, но не можем да отречем, че останалите 10% могат да предизвикат доста неприятни симптоми – запушени пори, повишено омазняване, пъпки и възпаления. Наблюдавайте реакциите на кожата си и по възможност измивайте лицето си с чиста питейна вода!