frida.bg

Полска писателка е лауреат на наградата „Ман Букър“ за 2018 г.

Полската писателска и поетеса Олга Токарчук спечели Международната награда „Ман Букър” за 2018 година с романа си „Flights” („Полети”). Церемонията по обявяването на лауреата на престижното отличие се състоя вчера в лондонския музей „Виктория и Алберт”.

Между прозорливостта и закачката

„Полети” е роман, който „съчетава различни фрагменти – от началото на  XVII век до ден днешен, свързани с темите за пътешествието и човешката анатомия”, отбелязва журито на престижната награда.  Експертите допълват още, че „самата книга представлява низ от разсъждения за пристигането, заминаването и непостоянството”. Вестник „Файненшъл таймс” нарича романа „Полети” – „философска приказка в нашите неистови времена”. Вестник „Гардиън” описва творбата така: „Отправните точки на „Полети” са физическото движение, смъртността на човешкото тяло и значението на дома. Това е роман за интуицията, за идеите, за какафонията от гласове и истории, привидно нямащи нищо общо във времето и пространството. Той съчетава прозорливостта и закачката, мистериозното и обикновеното, като истински се придържа към удивителна двусмисленост”.

За първи път полски автор е носител на наградата

За първи път полски автор печели наградата „Ман Букър”. Тя се присъжда за преведен на английски и публикуван във Великобритания чуждоезичен роман или сборник разкази. Наградата от 50 000 паунда(67 000 долара) се поделя по равно между Токарчук и преводачката Дженифър Крофт.

Олга Токарчук е лауреат на множество литературни награди и един от най-популярните автори на полския книжен пазар. Постепенно творбите й получават признание и извън пределите на родината й. Първата й книга е сборник със стихове, издаден през 1989 година. От тогава насам Токарчук издава осем романа и два сборника с кратки разкази, някои от които са преведени и на български.

За отличието

Комитетът на наградата „Ман Букър” публикува кратък списък с претендентите за престижния приз през април тази година. Сред тях са двама бивши лауреати на наградата – унгарецът Ласло Краснохоркай с романа си „The World Goes On” и корейката Хан Канг с творбата си „The White Book”. И двамата автори са били носители на отличието съответно през 2015 и 2016 година. За победа в конкурса се състезаваха още французойката Виржини Депант с романа си  „Vernon Subutex 1”, испанецът Антонио Муньос Молина с произведението „Like a Fading Shadow”, иракският писател, поет и сценарист Ахмед Саадави с книгата си „Frankenstein in Baghdad”.

До 2015 година включително Международната награда „Ман Букър” се връчваше един път на две години за литературни заслуги на автори, написали книги на английски език или преведени на езика на Шекспир. От 2016 година насам обаче отличието се присъжда всяка година и само на чуждестранни автори, написали творбата си на друг език и после преведени на английски и публикувани във Великобритания.