frida.bg

Защо се чувстваме добре, когато споделяме леглото си?

Понякога просто имаме нужда от човешки контакт и да се гушнем с някога в леглото е прекрасен начин да го осъществим. Да, става въпрос за обикновеното и невинно прегръщане с човека, който обичаме, а не за секс. Малко хора знаят, но гушкането с любимия в леглото освен пеперуди в стомаха, стопляне и оправяне на настроението – има много други предимства, съобщава NewsCred. Оказва се, че науката е открила няколко много сериозни ползи за здравето при спането в едно легло с любимия човек.

Ново проучване, публикувано в The Wall Street Journal, установи категорично, че има психологическа полза от споделянето на легло с някого всяка вечер. Гушкането в леглото доказано кара хората да се чувстват сигурни и в безопасни. Ефектът му е толкова голям, че то физически намалява нивата на кортизол (хормонът на стреса), намалява цитокините, което допринася за по-малко възпаление и повишава нивата на хубавия хормон окситоцин.

Но най-важното – смята се, че спането в едно легло с любимия води до по-малък шанс от сърдечни заболявания и психически отклонения. Оказва се обаче, че учудващо много хора не обичат да правят това и много двойки спят отделно. Основните причини за това са хъркане, ритане, бълнуване и притеснение, по време на сън. Психолозите от Университета в Питсбърг, който са провели текущото изследване обаче, твърдят, че по този начин те си правят лоши услуги. Защото, освен всички други ползи, гушкането вечер в леглото, спомага за скрепяването на отношението и по-здрава връзка.

Изследването доказва, че всички тези ползи са особено видими при жените, които, оказва се, наистина имат нужда от това. Обвързаните жени, които всяка вечер заспиват в едно легло с партньора си, спят по-пълноценно и се будят по-рядко през нощта, сравнено с жените, които спят сами. Разбира се, не е важен само физическия контакт, а и добрите отношения и доверията между партньорите. Положителните ефекти не са толкова силни и дори са негативни, ако не спим с човек, с когото се разбираме.