frida.bg

Как ни се отразява прекомерната консумация на захар?

Напоследък все повече се говори за убийствените ефекти от консумацията на твърде много захар. Това вещество, което толкова много обичаме, е доказан наркотик, който бавно, но сигурно ни убива – причинявайки ни много неприятности по пътя. Максималния препоръчителен прием на захар на ден е 25 грама (шест чаени лъжички), което в много случаи е твърде много. По-лошото обаче е, че много от нас консумират много повече от това.

Захарта се намира навсякъде около нас. Освен в обичайните шоколади, десерти и сладки, ние непрекъснато консумираме захар, заради пиенето на кафе, безалкохолни напитки и сокове. Захар има в огромни количества дори в много то уж солените храни – най-вече полуфабрикати, консерви и други. Затова и се оказва, че повечето съвременни хора консумират в пъти над допустимата дневна норма. Но какво се случва с тялото ни тогава?

Всъщност – много неща. Употребата на захар води до затлъстяване, диабет, сърдечни проблеми, проблеми със стомаха и много, много други. Тези болести обаче са твърде абстрактни и хората си мислят, че едва ли ще ги сполетят. Затова и днес ще ви разкажем няколко проблема в ежедневието ни, които показват колко лошо влияе захарта на тялото ни.

Акне

Знаете ли, че се смята, че захарта е един от основните причинители на акне в средна възраст? Дори да сте нямали проблеми преди това – ако консумирате твърде много захар и кожата ви е чувствителна или мазна (но не само) – има голяма вероятност на лицето ви да избият пъпки и комедони. Това е така, защото прекаленото приемане на захар води до хормонален дисбаланс, който се отразява на кожата ни. Много хора успяват напълно да се излекуват от акнето, когато спрат ежедневното тъпчене със захар.

Честа смяна на настроения

Да, точно така – захарта влияе дори на това и при това много. Ако напоследък страдате от честа смяна на настроения – от тъжни ставата весели и обратно или пък дори сте в депресия – има много голям шанс за това да е виновна захарта. Захарта влияе много на кръвната ви захар. Тя се абсорбира много по-бързо от тялото ви, сравнено с мазнините и протеините, което води до много внезапни приливи на енергия. Тази енергия обаче не идва от някакво мистични място, а си има цена. След такива скокове идва спад, който ви кара да се чувствате ядосани, тревожни, раздразнени и гладни.

Главоболие

Това отново се дължи на приливите и отливите в кръвната ви захар. Прекомерната употреба на сладки неща може да доведе до хипогликемия, включваща главоболие и мигрена. Хипогликемията е състояние на занижени нива на глюкоза в кръвта ни и в някои случаи може да е живото застрашаваща.

Невъзможност да отслабнете

Ако искате да отслабнете – първото нещо, което трябва да спрете, е захарта. Дори да се упражнявате правилно и да ядете като цяло здравословно – ако продължавате да консумирате много захар – то със сигурност няма да постигнете нужните резултати. Ако ядете захар – тялото ви първо използва количеството енергия, която тя ви дава, вместо да използва собствените си резерви – тоест мазнините, които така упорито искате да махнете.

Синдром на поликистозните яйчници

Много неприятен проблем, който засяга все повече жени на възраст 20-40 години. Оказва се обаче, че захарта, заедно със стреса, са едни от най-големите причинители на поликистозни яйчници.

Това бяха съвсем малка част от всички неприятност, които захарта може да ви докара. Разбра се, това не означава, че не можете въобще да ядете захар. Просто е много важно да е умерено.