frida.bg

Най-скъпата къща за кукли струва „скромните“ 8,5 милиона долара

Оценена на 8.5 милиона долара, Astolat Dollhouse е къща за кукли, която струва повече от напълно обзаведен апартамент в центъра на Ню Йорк и колкото малък хотел в България. Все пак е важно да отбележим, че това съвсем не е обикновена куклена къща. Той е висок близо 3 метра, разполага с 29 стаи, тежи над 360 килограма и е обзаведен с 10 000 миниатюрни части, включително екстравагантни мебели, работещи камини, витражи, маслени картини, огледала, златни миниатюрни бижута, фини килими и дори книги, които са на повече от 100 години. Всички тези елементи са щателно изработени от занаятчии от цял свят.

Куклената къща в по-голямата си част е създадена от артистката Елайн Диел от Колорадо, която се занимава с миниатюри и как те могат да се превърнат в цялостно произведение на изкуството. Тя се е вдъхновила да създаде замъка след като е прочела поезията на Алфред Тенисън, които описва и разказва за Господарката на езерото.

В продължение на тринадесет години, между 1974 и 1987 г., Елайн Диел построява замъка

Тя е активно подпомагана на експерти и други артисти, занимаващи се с миниатюри от цял свят.

Състоящ се от седем нива, стълбища и коридори, Astolat Dollhouse къща за кукли, създадена с идеята да бъде наблюдавана от всяка страна, създавайки истинско 360-градусово изживяване. Някои външни стени са фиксирани, за да създадат усещане за триизмерност. Сутеренното ниво се състои от стаята на Рицарите на Колумб, винарска изба, кухня и оръжейна. Основният етаж включва входното фоайе, главното стълбище и стаята на иконом. Следващото ниво съдържа официалния хол, трапезарията, музикалната зала и балкон за публика.

На четвъртото ниво може да се открие частна библиотека с истински миниатюрни книги, антикварни работещи пистолети, в случай че някой иска да предизвика свой противник на дуел, камина, миниатюрни дагеротипи (изобретение, което е предшественик на фотоапарат и е разглеждано като протофотоапарат) и галерия, в която са изложени многото маслени картини. Петото ниво е запазено за спалните помещения. Шестият етаж включва голямата бална зала, сцена, на която да се изявяват музиканти, бар и дневни.

 

Кулата на магьосниците е част от най-високо ниво и съдържа ръчно рисувани зодиакални знаци, телескоп, наблюдателни и астрономически изображения

Първоначално къщата за кукли Astolat Dollhouse е била изложен в личния музей на Елайн Диел в Седона, Аризона до нейното пенсиониране през 1996 г. Тогава е замъкът е придобит от колекционер Л. Фрийман и е преместено в музея на изкуството в окръг Насау. Фрийман прави множество подобрения по отношение на интериора на куклената къща. Днес в рамките на къщата са подбрани над 30 000 миниатюри. Тъй като е невъзможно всички в къщата да бъде разгледано наведнъж, тя се движи бавно, но непрестанно, като постоянно над 10 000 миниатюри могат да бъдат видени, независимо от коя гледна точка наблюдавате това умилително миниатюрно съкровище.

За съжаление къщата за кукли Astolat Dollhouse не е част от нито една постоянна публична колекция и съвсем рядко може да бъде видяна и разгледа. Това се случва само при редки публични „изяви“ като тази в Ню Йорк миналата година, когато замъкът беше изложен за около четири седмици и всеки, който проявяваше любопитство към него, имаше възможност да го разгледа.

Актуализирана, разширена и допълнена версия, представена през 2009 г., показа някои от новите луксозни мебели и придобивки, както и е прожектирана специална подробна видео презентация, която визуализира своеобразна туристическа обиколка на куклената къща, а събраната сума от таксите платени за тази разходка са дарени на благотворителни каузи като детски болници и организациите Autism Speaks и Orphan’s International.

Стойността на къщата се  допълва и от колекциите от висококачествени миниатюри, които се намират вътре в нея, включително такива от чисто злато и сребро, а много от тях са антики, които са единствени по рода си.

Интериорните пространства включват миниатюрни фитинги и мебели, повечето от които са старинни, ръчно изработени, а някои са дори артефакти от Помпей. Други мебели и произведения на изкуството включват скулптури, ръчно изтъкани гоблени, резбовани дървени корнизи, полилеи, свещи, рамкирани огледала и аксесоари. В къщата могат да бъдат видени и миниатюрни мраморни бани, паркетни подове, златни полилеи, ръчно изсечени дървени панели.

Повечето интериорни мебели и произведения на изкуството са оригинални и са закупени на търгове от частни колекционери или поръчани от известни миниатюристи и занаятчии като Ерик Пиърсън, Джордж Бекър, Уорън Дик, Лоръл Кулон, Мери МакГрат и много други. Всички осветителни тела са напълно работещи, включително нощните лампи до леглата и осветяват перфектно всички зони на къщата, като са инсталирани дори отделни дневни и нощни осветителни системи, които се коригират автоматично според часа.

Astolat Dollhouse е официално призната за най-ценната и скъпа куклена къща в света, след като е официално оценена за 8,5 милиона долара

Меко казано впечатляваща сума, когато става въпрос за куклената къща. Е, предлагаме ви в никакъв случай да не разказвате на децата си за Astolat Dollhouse, тъй като е много вероятно научвайки за нейното съществуване, новата им къща за кукли, за която сте дали 130 лева да им се стори евтина и твърде скучна, в сравнение с толкова богата, ценна и пищна къща като Astolat Dollhouse.

Photo credit: Emily Anne Epstein / The Atlantic и Zack DeZon/Bloomberg