frida.bg
раковите

Преработените храни са свързани с раковите заболявания и при слаби жени в постменопауза

Ново проучване показва, че храни с по-висока енергийна плътност – обикновено преработени храни – могат да увеличат риска от раковите заболявания, свързани с наднорменото тегло, при жени в постменопауза, дори и при физически слаби дами.

 

Ябълка или торта?

Енергийно-плътните храни, като тези, които се преработват, са свързани с повишен риск от рак при жени в постменопауза, независимо от телесното им тегло, показват нови изследвания.

Прекомерното тегло често е свързано с други тежки заболявания. Към тя се отнасят дори 13 различни вида рак. Сред тях е и ракът на ендометриума, ракът на бъбреците, ракът на черния дроб и ракът на панкреаса.

Също така е добре установено, че постменопаузалният рак на гърдата е свързан със затлъстяването.

Тази връзка е провокирала изследователи от Университета на Аризона и Колежа по обществено здраве в Тусон да съсредоточат усилията си върху изучаване на това кои диетични практики могат да доведат до рак при жени в менопауза.

Ябълка или торта?

Изненадващо, те открили, че това, което може да подложи някои възрастни жени на риск от затлъстяване, свързано с раковите заболявания, не е тяхното телесно тегло, а качеството на тяхната храна.

Изследователите отбелязват, че хранителната плътност на храната, която отразява нейното качество, е това, което се свързва с риска от рак при жените, дори когато тези жени са физически слаби.

Хранителната плътност на храната измерва качеството на диетата. Прави се като се разглежда съотношението на калориите или консумираната енергия във връзка с хранителните вещества, получени от конкретна храна.

Например преработени храни като пица и различни захарни десерти имат висока енергийна плътност, тъй като имат много калории, но не са много богати на хранителни вещества. Това означава, че човек трябва да консумира по-големи количества от тези храни, за да получи най-важното от тях – достатъчно хранителни вещества.

Обратното, цели храни, като плодове и зеленчуци, са с по-ниски нива на енергийна плътност, което означава, че те съдържат по-малко калории, но пък са по-хранителни.

Връзка между качеството на диетата и риска от рак

Връзка между качеството на диетата и риска от рак

Изследването е проведено сред 90 000 жени в постменопауза, участвали в инициативата за здравето на жените. За да се определи въздействието на хранителната плътност по отношение на риска от рак за участниците, изследователите ги помолили да попълнят въпросник за честотата на своите хранения.

По този начин те успели да съберат данни за хранителните навици на участниците, включително приблизителния им енергиен прием и хранителните качества на консумираните от тях храни.

Установено е, че постменопаузалните жени с диети с висока енергийна плътност са с 10% по-висок риск от развитие на форма на рак, свързан със затлъстяването. Този резултат е бил изненадващо ограничен до участниците, които са докладвали нормално телесно тегло на изходното ниво.

Сред жените с нормална тежест, но хранещи се с храни с по-висока eнергийна плътност, последното може да бъде фактор, допринасящ за раковите заболявания, свързани с наднорменото тегло. Важно е да се отбележи, че става дума за рисков фактор сред постменопаузалните жени.

Жените трябва да имат предвид хранителната стойност

Жените трябва да имат предвид хранителната стойност

Изследователите съветват по-възрастните жени да консумират по-малко храни с висока енергийна плътност, за да предотвратят риска от рак.

Очаква се бъдещите проучвания да проверят дали същата връзка енергийната стойност и раковия риск, свързан със затлъстяването, важи и за по-младите жени и за мъжете.

Междувременно изследователите призовават жените да се съобразяват с качеството на менюто си, независимо от физическото им тегло.

 

Снимки: pixabay