frida.bg
зависими

Как да разберем, че сме емоционално зависими от другия?

Как да разберем дали сме емоционално зависими към партньора си? И можем ли да сме едновременно емоционално зависими и … влюбени? Нека се замислим каква е същината на емоционалната зависимост. Наблюдавайте едно малкото дете на 1-2 години, то е емоционално зависимо от майка си и ще можете да видите как постоянно търси вниманието й, плаче, иска, изисква нейния поглед на всяка цена.

Вниманието е емоционална храна, която храни вс още незрялата емоционалност на детето. Точно това се случва и в нашите връзки, когато единият (или най-често, и двамата) са емоционално зависими. Когато „зависим“ от другия ние искаме, изискваме, търсим внимание, обич, грижа сякаш все още сме деца, които не могат да се грижат за себе си и нашето оцеляване зависи от милостта на другия.

Най-често това е модел на свързване с другите, който сме научили в детството си и просто не сме имали възможността да наблюдаваме и да изучим зрелия модел на взаимоотношения.

За да разберем дали сме емоционално зависими към другия нека си отговорим честно на тези 10 въпроса?
  1. Имате ли склонност да идеализирате партньорите, с които сте във връзка?
  2. Опитвате ли се да промените нещо в другия (характер, навици, индивидуални особености и др.)?
  3. Ревнувате ли другия, когато прекарва време с други хора или любимо хоби?
  4. Можете ли да кажете, че и двамата вече не правите доста от нещата, които обичахте да правите преди да се срещнете; както и сте загубили връзки с приятели, с които бяхте близки преди да се срещнете?
  5. Отменяте ли срещи/задачи/уговорки с други хора, само за да прекарате повече време с партньора си?
  6. Смятате ли, че за вас е изключително важно как другият се отнася с вас, а не толкова – как се чувства в този момент?
  7. Мислите ли, че е изцяло отговорност на партньора ви да ви направи щастливи и спокойни?
  8. Какво правите, когато другият не прави това, което очаквате от него? Сърдите ли се? Наказвате ли го? Изисквате ли?
  9. За какво мислите, когато не сте с партньора си? Преобладават ли мислите за него и връзката ви?
  10. Смятате ли, че не можете да живеете без другия?

Няма връзка, в която да няма поне малко емоционална зависимост, но в някои взаимоотношения наистина можем да загубим себе си, превръщайки се в малко безпомощно дете, което има нужда от постоянно внимание и грижа. Или обратното, можем да разпознаем това дете в партньора си, който непрекъснато изисква нещо от нас.

Бъдете внимателни. Най-често процесът е двупосочен и не сте се избрали случайно. Често избираме партньори, които са с нивото на емоционална зрялост, което носим самите ние. Най-големият риск ту е, че губим себе си, а това няма как да ни направи щастливи и удовлетворени. Можем ли да кажем, че връзката, базирана на емоционална зависимост е любов? Отговорът е – не.

В зрялата връзка е изключително важно всеки партньор да носи отговорността за чувствата си, щастието си, спокойствието и физическото си оцеляване. Едва когато обикнем другия за това, което е, а не за това, което искаме от него можем да наречем чувствата си любов. В другия случай – те са просто напудрена в розово нужда.