frida.bg

Петимата тибетци: упражненията, които ни носят младост и здраве

Чували ли се за упражненията, наречени „петимата тибетци“? Смята се, че тази тибетска йога практика връща енергията (прана) в тялото ни и отпушва енергийните блокажи, които са в основата на всички болести, хроничната умора и безсилието. Тази древна практика води началото си от будистки манастир, намиращ се близо до Хималаите. Смята се, че упражненията са пренесени на Запад от британски офицер, но историческите сведения са по-скоро противоречиви. Факт е, че упражненията са изключително ефективни и подпомагат здравето ни като изискват минимум усилия.

„Петимата тибетци“ или наричани още „пет ритуала за младост и жизненост“

Лечебната сила на упражненията е свързана с енергийните центрове по системата на йога, наричани още чакри. Това са енергийни вихри, които въртят жизнената ни енергия (прана) в кръг. С напредване на възрастта или трупайки различни житейски и емоционални опитности, ние също така трупаме енергийни блокажи, които могат да блокират енергията в определен център и това да доведе до болести.

Смята се, че практикувайки „петимата тибетци“ ние ще изчистим блокажите, за да може енергията ни да циркулира свободно, да се избавим от страданията и да си върнем вътрешния баланс. Тибетските упражнения също така ни освобождават от болката в гръбначния стълб, коленете и всички стави, увеличава физическата издръжливост, помагат за отслабване, дават ни енергия и ни карат да се чувстваме млади, спокойни и удовлетворени.

Кои са упражненията и как да ги практикуваме?
1 тибетец

Разтворете крака и ръце (поза звезда). Дланите сочат надолу. Започнете да се въртите по посока на часовниковата стрелка. Важно е упражнението да се изпълни нечетен брой пъти, като с увеличаването на издръжливостта ви стигнете до 21 повторения.

2 тибетец

Легнете по гръб и поставете ръцете си близо до тялото, дланите сочат надолу към земята. Вдишайте и при издишване повдигнете стегнати крака нагоре до прав ъгъл като в същото време притиснете брадичката до гърдите. Повторете отново нечетен брой пъти като с увеличаване на издръжливостта стигнете до 21 повторения.

3 тибетец

Застанете на колене, пръстите на стъпалата са на пода за опора. Вдишайте и повдигнете ръце нагоре, издължавайки максимално гръбначния стълб. Поставете длани на кръста, пръстите сочат надолу у и съвсем леко извийте рамене назад. С увеличаване на гъвкавостта в гръбначния ви стълб вероятно ще успеете да хванете глезените зад вас.

4 тибетец

Седете на пода и свийте коленете пред вас. Поставете ръце леко зад вас като пръстите ви сочат към тазобедрените стави. Бавно притиснете стъпала и ръце към земята и при издишване повдигнете гърди, корем и таз към тавана. Повторете още няколко пъти (нечетен брой).

5 тибетец

Петият тибетец представлява последователно преминаване от „куче, гледащо нагоре“ към „куче, гледащо надолу“. Застанете в дъска, при вдишване отворете гърди и погледнете нагоре, а при издишване преминете към „куче, гледащо надолу“ като избутате таза нагоре и назад. Повторете няколко пъти, отново нечетен брой.

Стремете се да увеличавате броя повторения с всяка следваща практика. Накрая завършете в поза за релаксация (шавасана) или останете спокойно няколко минути в медитация в лесна поза (кръстосани крака и изправен гръб)!