frida.bg

Модерният начин на живот рискува здравето на поколението ни

Двойките, които са с наднормено тегло, както и тези, които пушат и пият алкохол, биха могли да рискуват здравето на бъдещите си деца. Това твърдят експерти, които призовават за много по-голяма информираност за ефекта от модерния начин на живот върху бебетата в утробата, съобщава в-к The Guardian.

Серия от три научни статии във водещо медицинско списание описва последиците от лошата диета и начин на живот за следващото поколение. Те призовават училищата, общопрактикуващите лекари и медицинските сестри да говорят с младите хора и тези, които планират семейство, да живеят по-здравословно, преди да имат деца.

Това, което се случва в периода преди зачатието, може да има дълбоко въздействие върху растежа, развитието и дългосрочното здраве на децата, казват експертите. Някои от медицинските намеси, които съществуват, за да се помогне на бременните жени да бъдат по-здрав, започват твърде късно. Фолиевата киселина, например, спомага за предотвратяване на невронни дефекти в плода, но повечето жени не започват да я приемат, докато не видят лекар, който да потвърди бременността им, което може да бъде след месец или две. Решаващото време за здравето на детето започва още в първите дни и седмици.

Здравето е важно още преди зачатие

Водещият автор на проучването – проф. Джудит Стивънсън от университетския колеж в Лондон казва: „Ключовото послание е да се действа по-рано, преди зачеването. Идеята, че има неща, които можете да направите преди бременността, които ще повлияят на здравето на бебето, не винаги се схващат от населението“. Според него е проблем, че майките започват да се грижат за здравето си едва след като са бременни. Понякога обаче – физическото им състояние преди зачеването оказва много по-голяма роля.

Голям проблем е, например, ако родителите са с наднормено тегло. Затлъстяването е свързано с повишен риск от най-големи неблагоприятни последици за бременните жени и техните бебета. Тя може да затрудни бременността – жените са изложени на риск от високо кръвно налягане. Това увеличава шансовете за вродени дефекти, аборт, неуспешно кърмене и дори смъртта на майката.

Проблемите обаче не е само при майката. Затлъстяването в бащата е свързано с нарушена плодовитост и повишен риск от хронично заболяване при детето. Двойки знаят, че се препоръчва да спрат да пушат и да пият, когато една жена е бременна. Сега те трябва да бъдат съветвани и за тяхното хранене и намаляване на теглото им – още преди зачатието.

Затова медицинските експерти съветват категорично – щом планирате дете, започнете да живеете здравословно колкото се може по-рано. Спрете цигарите и алкохола, изчистете тялото си от токсините и никотина и не на последно място – свалете излишните килограми и започнете да се храните здравословно. Ако не заради вас – направете го заради бъдещите си деца.